Није велика новост да газирани сокови нису претерано здрави.
Осим што се најчешће помињу када је у питању гојазност и здравље срца, не треба занемарити ни њихов утицај на имуни систем човека.
С обзиром да се газирани сокови првенствено састоје од шећера, а шећер слаби имунитет, логично је претпоставити да сокови у великој мери могу да ослабе организам који се бори са болешћу.
Ево пет разлога зашто би, бар током болести, било паметно избегавати превише сокова.
Хране се лошим бактеријама
Само три децилитра газираног сока садрже око 39 грама додатог шећера, што, нажалост, може бити одлична основа за развој болести ако се редовно конзумира. Шећер храни начин на који се бактерије и вируси развијају, а затим се шире по целом телу. Генерално, шећер потискује имуни одговор. Сокове стога не би требало потпуно елиминисати, али ако би се ограничила на конзумацију једном недељно, то би био веома добар компромис.
Повећава ризик од инфекције
Иако ово важи за све, у већем ризику су особе са дијабетесом типа 2. Шећер утиче на леукоците који играју веома важну улогу у имунитету, а одговорни су за борбу против инфекције. Људи са дијабетесом типа Б посебно су подложни здравственим компликацијама, посебно у време корона вируса, па је свакако корисно избацити сокове из исхране.
Повећава ризик од дијабетеса типа 2
Свакодневна конзумација сокова повећава ризик од дијабетеса типа 2. Редовна конзумација заслађених напитака смањује осетљивост на инсулин, а то је један од највећих фактора за настанак овог типа дијабетеса.
Упалe
Популарна газирана пића пуна шећера могу да подстакну упалне процесе у организму који слабе имуни систем, али и да повећају ризик од развоја хроничних болести у каснијој животној доби.
Повећава ризик од гојазности
Ово посебно важи за људе који се боре са килограмима и склони су дебљању. Сокови доносе „празне калорије“ које немају нутритивну вредност. Штавише, они могу само наштетити телу.
Dve namirnice nas čine pametnijim i štite od ozbiljne bolesti
Преузмите андроид апликацију.