Жудња за слатким често „поквари” исхрану.
Знате онај осећај када сте добро јели, али ипак желите нешто слатко одмах после? То је сасвим нормално, посебно када знамо колико шећера се додаје у свакодневну храну коју конзумирамо. Међутим, ако сте на дијети, то није баш добро, посебно ако не можете да одолите тој жудњи. На срећу, постоје трикови помоћу којих можете отклонити жељу за слаткишима.
Поједите комплетан доручак
Најважније је почети са добрим доручком. Они који дан започну обилним здравим доручком богатим влакнима и угљеним хидратима попут зоби и воћа, као и квалитетним протеинима попут меса, јаја и млечних производа, дан започињу са стабилним нивоом шећера у крви. Иначе, људи који једу веће доручке имају мању жељу за храном увече, а такође боље контролишу величину порција.
Грицкалице треба да буду угљени хидрати богати влакнима и протеинима
Важно је одабрати квалитетну ужину. Влакна и протеини успоравају варење, што значи да се пре осећате сити и дуже остајете сити. Стога, када упарите ово двоје, стабилизујете ниво шећера у крви и ниво енергије. Комбинујте сир и воће, или сухомеснате производе и плочицу од житарица, размислите о тосту од целог зрна са путером од кикирикија.
Не гладуј
Људи често мисле да је прескакање оброка добро и да су здравији, али то ће само повећати жељу за нездравим стварима. Када су људи јако гладни, обично не посежу за броколијем. Уместо тога, они траже нешто слатко да врате шећер у крви у нормалу. Пад тог нивоа изазива умор, главобољу, а можете чак и искусити вртоглавицу, дрхтавицу или мучнину. Чешће једење и грицкање угљених хидрата или протеина може спречити нагли пад шећера у крви и помоћи у избегавању жудње за слатким.
Ужина на сувим шљивама
Ако волите слатко, покушајте да једете природни слаткиш попут сувих шљива. Природно су слатки и пуни корисних хранљивих материја које помажу здрављу костију. Једна студија је показала да људи који су грицкали суве шљиве уносе мање калорија касније током дана од оних који су грицкали нешто друго.
Вежбајте навике које подстичу производњу серотонина
Једење нечег слатког може вам дати осећај тренутног задовољства, али шта ако постоје други начини да то постигнете?
Шећер може повећати количину серотонина у мозгу. Пошто је то хормон за добро осећање, људи мисле да жуде за том дозом серотонина када жуде за нечим слатким. На срећу, шећер није једини начин да се стимулише производња серотонина, вежбање и боравак на сунцу могу да стимулишу осећај среће и стога помажу да се избегне жеља за слаткишима.
Добар сан
Људи се често фокусирају на вежбање и здраву исхрану и заборављају да је добар сан једнако важан. Ако не спавате између 7 и 8 сати ноћу, то може изазвати дисбаланс хормона и изазвати јачу жељу за слатким и другим „брзим“ угљеним хидратима. Зато је важно да добар и квалитетан сан буде ваш приоритет.
Једите храну богату магнезијумом
Понекад, када жудите за шећером, ваше тело заправо покушава да вам каже да му недостаје витамин или минерал. Један од нежељених ефеката недостатка магнезијума је жудња за шећером. Да бисте то избегли, једите авокадо, орашасте плодове и другу храну богату магнезијумом.
Преузмите андроид апликацију.