Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да ваш клима уређај у аутомобилу боље расхлађује и мање се квари? 

Избегните честе грешке које доводе до квара и недовољног хлађења возила.
Фото: Unsplash/Philipp Katzenberger

Лето је све ближе, а самим тим и врло високе температуре које доводе до загревања унутрашњости сваког аутомобила.

Да би ваш клима уређај у возилу радио боље и како бисте избегли кварове који су све чешћи, обратите пажњу на ових шест ствари.

1. Не палите истовремено мотор и климу

Ову грешку скоро сви правимо. У жељи да што пре расхладимо унутрашњост возила, палимо истовремено и ауто и климу. Међутим, то ствара оптерећење!

Препоручљиво је да сачекате бар 30 секунди након покретања мотора. Водите рачуна и о гашењу клима уређаја – потрудите се да угасите климатизацију бар неколико минута пре него што угасите мотор.

2. Постепено појачавајте хлађење

Још једна у низу честих грешака јесте и моментално појачавање климе на максимум. Овај потез је разумљив с обзиром да температуре у унутрашњости возила могу заиста бити високе током летњих месеци.

Али, та навика је изузетно лоша! Најоптималније би било да постепено појачавате хлађење, али да уз то водите рачуна да не буде превелика разлика у температури јер то може бити јако штетно по наше здравље.

3. Дугме за рециркулацију

Ово дугме је једно од оних који се врло ретко користе – на њему је нацртан аутомобил са малом кружном стрелицом.

Заправо, његова намена када се притисне јесте да, уместо да узима ваздух споља, он користи онај који се већ налази унутар кабине.

Али, будите опрезни! Ако дуже користите овај систем, ваздух се брже може разредити, а влажност истог постати знатно велика.

4. Провера акумулатора и ремена

Редовно проверавајте ова два круцијална елемента: ако је акумулатор поприлично стар или је ремен попустио, то се може одразити на капацитет и квалитет хлађења.

5. Отвори за вентилацију

Многи возачи заборављају да преконтролишу отворе за вентилацију и спољну решетку. Они морају увек да вам буду чисти како би проток ваздуха био неометан и одговарајући.

Бенефити одржавања ових отвора чистим су и здрставствене природе – знатно мање нечистоћа и бактерија ће се наћи у вашим плућима.

6. На кратким релацијама избегавајте клима уређај

Не морате по сваку цену палити климу. Ако до вашег одредишта треба мање времена, боље је и по ваше здравље, али и аутомобил да избегнете паљење климе.

Šest saveta da pravilno operete automobil – da zablista

Преузмите андроид апликацију.