Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да усавршите вештину паркирања

Да ли је паралелно паркирање једна од ваших ноћних мора? Да ли више волите да проверите десетак могућих места пре него што покушате да се угурате у мали простор? Лакше је него што мислите!
Фото: Pexels/Charles Kettor

Модерни аутомобили нуде низ асистенција, укључујући оне које могу више или мање да се аутономно паркирају у слободном простору – било перпендикуларно (окомито) или паралелно, возећи напред или уназад. А може се и аутоматски маневрисати аутомобилом споља. Већина данашњих аутомобила има сензоре за паркирање или чак камеру – они олакшавају паркирање, али возач ипак мора сам да извршити маневар.

Паралелно паркирање

– Како да знам да ли је празно место довољно велико за мој аутомобил? Дужина аутомобила + неколико десетина центиметара са сваке стране би требало да је довољно.

– Зауставите се на удаљености од око једног метра од аутомобила паркираног иза празног места у смеру вожње. Ако се ради о аутомобилу исте величине, зауставите се тако да спољашњи ретровизори буду у линији. Ако су дужине аутомобила различите, поравнајте задње бранике.

– Окрените волан до краја како би се задњи део померао према ивичњаку и крените уназад.

– Када је ваш аутомобил под углом од приближно 45 степени у односу на ивичњак, исправите точкове и наставите да возите уназад.

– Када је А-стуб вашег аутомобила са стране ивичњака у равнини са задњим делом заустављеног аутомобила, окрените волан до краја ка супротној страни.

– Возите глатко до паркинг места, пазите да су вам точкови окренути равно напред и поставите аутомобил у средину места. Овде сензори за паркирање или камера могу бити од велике помоћи – возачу дају тачну слику о томе колико је удаљен од аутомобила испред и иза и колико простора још може да користи пре него што дође до ненамерног контакта браник о браник.

САВЕТ: Када изводите паралелно паркирање, увек се паркирајте уназад. Не препоручујемо вожњу унапред у простор – могуће је да ћете морати да се предњим точковима поставите на тротоар (ивичњак), а то може да оштети ваш аутомобил или угрози пешаке.

Перпендикуларно паркирање

Напред – с предњим делом аутомобила окренутим према ивичњаку, зиду или другом паркираном аутомобилу

– Поставите свој аутомобил тако да између њега и реда паркираних аутомобила буде најмање једна ширина аутомобила.

– Окрените волан до краја како би се аутомобил окренуо у одговарајућем смеру.

– Пазите на предњи део вашег аутомобила на спољашњој страни кривине како не бисте огребали аутомобил поред себе. Овде су од користи системи асистенције попут паркинг сензора или камера.

– На време исправите точкове.

– Ако је потребно, не оклевајте да станете, прилагодите волан, мало се одмакнете и поново скренете у простор.

Вожња уназад – са задњим делом аутомобила окренутим према ивичњаку, зиду или другом паркираном аутомобилу

– Зауставите се отприлике један метар од паркираних аутомобила тако да задњи део вашег аутомобила буде у равнини са ближом страном паркираног аутомобила (тј. у равнини са страном аутомобила окренутом према слободном месту на које желите да уђете).

– Окрените волан до краја како би точкови окренули аутомобил у одговарајућем смеру.

– Стално проверавајте бочне ретровизоре, прво један па други.

– Када ваш аутомобил буде паралелан са осталим, поново поравнајте точкове.

– Крећите се уназад док не дођете у жељени положај.

Najbolje vežbe za zdravije srce

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке