Почетна > Индекс
Индекс Србија

Како да спремите испите након летње паузе?

Летња пауза је време за опуштање, путовања и уживање у слободном времену, али како се она ближи крају, студенти се суочавају с изазовом повратка учењу и спремању испита за септембарски и октобарски испитни рок.
летње
Фото: Pixabay/jarmoluk

Студенти који су били вредни и који су све испите положили пре летње паузе, уживаће и одмориће мало више и безбрижно ће сачекати почетак нове академске године. За оне који нису били довољно вредни ово је последња прилика да „ухвате“ услов за упис у наредну академску годину, а за оне који су били вредни али нису имали среће, прилика да остваре довољан број бодова како би стекли право на финансирање из буџета.

Повратак из безбрижних дана летњег распуста у дане спремања испита може бити веома захтеван и стресан. Међутим, постоје кораци које студенти могу предузети како би се што лакше вратили учењу и остварили што боље резултате на самом крају академске године.

Поставите реална очекивања

Треба да разумете да ће вам се првих неколико дана чинити изазовним и да вам концентрација неће бити на жељеном нивоу. То је нормално. Немојте очекивати да ћете одмах бити у пуној радној форми. Поставите реална очекивања према себи и будите стрпљиви и упорни.

Организујте се

Пре него што се вратите учењу, организујте свој радни простор и распоред. Имајте на уму које испите треба да спремате, прикупите потребну литаратуру и дефинишите које су ваше обавезе. Организација је једна од кључних ствари приликом спремања испита.

Направите распоред

Креирање распореда је кључно. Испланирајте време за учење, али исто тако оставите себи довољно простора за одмор, вежбање и  друге активности. Равнотежа је кључна за успешан повратак у учење. Направите распоред у којем ћете одредити време за сваки предмет или тему коју треба да научите. Ово ће вам помоћи да се фокусирате и ефикасно испланирате своје време.

Почните полако

Немојте од себе одмах очекивати да будете потпуно продуктивни као што сте били пре летње паузе. Почните полако и постепено повећавајте темпо учења како бисте се прилагодили новој ситуацији.

Мобилни телефон користите паметно

Мобилни телефон може бити од велике помоћи или исто тако представља главну сметњу приликом спремања испита. Користите телефон паметно, ограничите време проведено на друштвеним мрежама.

Поставите циљеве

Поставите себи циљеве које желите да остварите у испитним роковима након летње паузе. Циљеви ће вам бити мотивација за учење и постизање жељених резултата. Дефинишите које испите желите да положите, али исто тако будите реални како се не би префорсирали. Сви смо различити и није реално да постижемо једнаке резултате.

Разговарајте са колегама

Разговарајте са колегама о својим плановима и испитима које спремате. Можете размењивати искуства и подржавати једни друге, али исто тако помоћи једни другима у спремању градива. Покушајте да прикупите информације од колега како би лакше спремили градиво и на шта треба да обратите пажњу.

Направите паузе

Не заборавите да правите редовне паузе током учења. Паузе вам омогућавају да се одморите, смањите стрес и обновите концентрацију.

Здравље на првом месту

Не заборавите на своје физичко и ментално здравље. Редовно вежбање, здрава исхрана и довољно сна су кључни за успешно учење.

Наградите себе

Одредите награде за постигнуте циљеве. Ово ће вам дати додатну мотивацију и олакшати процес повратка у учење. Нема веће мотивације и награде од остварења услова за упис наредне академске године, али и од финансирања на терет буџета.

Повратак у учење након летње паузе може бити захтеван, али уз правилно планирање и позитиван приступ, сваки студент може успешно да заврши академску годину.

Кључно је да будете флексибилни, поставите реална очекивања и радите на одржавању равнотеже између академских и личних обавеза. С правим приступом, повратак учењу може бити продуктиван и успешан.

Izgovori koje novosadski studenti koriste kada padnu ispit

Преузмите андроид апликацију.