Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да се носите са непристојношћу саговорника?

Ми смо, као друштвена бића, стално окружени људима. У неким проналазимо подршку, савете, срећу, волимо их, ценимо. С друге стране, сваког дана смо у ситуацији да наиђемо на оне који су груби, непристојни, који желе да испровоцирају, увреде, повреде. Можемо их срести на улици, у продавници, у јавном превозу, на неком догађају, а с неким можда чак морамо и да радимо. Када наиђемо на туђу грубост, сваки пут смо у искушењу да у одговору кажемо нешто подједнако грубо и увредљиво. Али ако се понашамо на овај начин, губимо битку пре него што она и почне, јер прелазимо на свађу која може да ескалира, а тој особи представља душевну храну.
Фото: Pexels/Liza Summer
„Шта желиш да чујеш као одговор на ово?“

Ово је једноставан начин да се саговорнику „да огледало“ у коме ће он видети себе, тј. навести га да озбиљно размисли о томе шта је управо рекао и зашто је то урадио. Ако је желео да вас изнервира, осрамоти или нешто треће, видеће да у томе није успео јер сте остали савршено мирни и сталожени. Не показујете намеру да се свађате, већ да мирно развијете дискусију о разлозима његовог непристојног понашања и шта заиста жели од вас.

„Шта те тера да изговориш ове речи?“

Ово питање ће уважити осећања или мишљење друге особе, а у исто време им ставити до знања да нећете да их узмете као апсолутну истину нити да станете на његову страну само зато што покушава да изврши притисак на вас. Овом фразом показујете непристојној особи да саосећате с њом. Пошто то не очекује, то ће је тотално избацити из равнотеже и нагристи њен оклоп грубости и непристојности.

„Зашто си толико негативан?“

Ако је нека особа стално непристојна, груба, намрачена, шири негативну атмосферу, онда је постављање овог питања одличан начин да јој дате до знања да је проблем у њој.

Често груба особа покушава да натера своје саговорнике да поверују да проблеми у односима између њих леже само на страни других, иако је у ствари грубост манифестација његових унутрашњих проблема. Стога треба да пребаците фокус на њега, суочите га са сопственим непријатељством.

„Хајде да разговарамо о томе сутра“

Намера непристојне особе је да вас испровоцира, да вас изнервира, повреди. И није лако остати имун на такве речи. Не би требало да дозволите овим емоцијама да вас толико изнервирају па да кажете или урадите нешто због чега ћете се касније покајати. Савет је да направите корак уназад. Кажите „хајде да о томе разговарамо сутра“. Ова фраза не само да је у стању да спречи грубост са ваше стране, већ и присиљава саговорника да размисли о ономе што је рекао. Он од вас очекује емотивну реакцију, а заузврат добија својеврсно огледало у коме види себе, преноси писање Сенсе магазин Новости.

Преузмите андроид апликацију.