Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да се најлакше решите јутарње главобоље?

Јутарње главобоље се могу јавити из разних разлога, а трикови попут хладних облога, конзумирања мале дозе кофеина или вежбања јоге и генералног опуштања могу вам помоћи да се решите бола.
Фото: Pixabay/10634669

Истраживање је показало да ће свака шеста особа широм света доживети неки облик главобоље током дана. Постоје различите врсте главобоља, а крећу се од пецкања које траје само неколико тренутака до јаких мигрена.

Јутарње главобоље су уобичајене и могу се појавити из разних разлога, од којих су многи неозбиљни.

Често нема разлога за бригу, то је само резултат дехидрације. Најчешће се могу уклонити било којом врстом таблета против болова, а ако желите да их се решите природним путем, покушајте са неким од следећих савета:

Хладни омот: Стављање хладног облога на чело може учинити чуда за мигрену. Коцкице леда умотане у пешкир, кеса смрзнутог грашка или чак хладан туш могу смањити бол. Држите облог на глави 15 минута, а затим направите паузу од 15 минута.

Јастучић за грејање: За тензијске главобоље ставите грејни јастучић на врат или потиљак. Ако имате главобољу од синуса, нанесите топлу крпу на место које боли. Топли туш такође може помоћи.

Олакшајте притисак на главу: ако вам је коњски реп превише затегнут, то може изазвати главобољу. Ове „спољне компресијске главобоље“ такође могу бити изазване ношењем шешира, траке за главу, или чак наочара које су преуске.

Пригушите светла: Јарка или трепћућа светла могу изазвати мигрене. Ако сте склони њима, прекријте прозоре завесама за замрачивање током дана и покушајте да носите наочаре за сунце на отвореном.

Избегавајте превише жвакања: жвакаћа гума такође може изазвати главобољу. Исто важи и за осталу храну, а препоручује се да избегавате хрскаву и лепљиву храну и пазите да једете мале залогаје.

Узмите мало кофеина: Мале количине кофеина често могу ублажити главобољу, па чак и побољшати ефекат лекова против болова који се продају без рецепта. Међутим, превише кофеина може пореметити сан и изазвати различите врсте главобоља. Умереност је кључна.

Вежбајте јогу: Било да се ради о истезању, јоги, медитацији или прогресивном опуштању мишића, учење како да се опустите усред главобоље може помоћи код болова.

Zašto se ženama dopadaju muškarci s bradom? Istraživanje dalo moguće objašnjenje

Преузмите андроид апликацију.