Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да правилно подесите клима уређај и умањите рачун чак 50%

Клима уређаји су нам једни од омиљенијих када дођу овако топли дани и температуре прескоче 35 степени.
Фото: Pixabay/Mustafa_Fahd

Међутим, због овог уређаја у стану рачун за струју може да скочи и за 7.000 динара, а мајстори су често пребукирани.

Због тога је важно да знате како правилно да их корисите и заправо – уштедите на струји.

Рачуница каже да грађани који домове расхлађују десет и више сати, сваког дана, скоро да би могли да дуплирају месечни трошак за струју.

„Пиркање“ из климе, када би се остало у „зеленој“ тарифи, коштало би непуне 2.000 динара месечно, али за оне који троше само „црвене“ киловате и чак 7.680 динара.

Шта каже струка?

Саговорници напомињу да би идеално било да температуру подесите на на 26 степени, без спуштања на 22, јер се тако може уштедети и до 50 kWh.

Препоручује се за уштеду и што мање паљење светла, јер преко сијалица увече додатно и греју ваздух, затварање прозора кад су највеће дневне температуре, мање коришћења уређаја попут телевизора који исијава топлоту, поготово ако ради неколико сати, а добра решења су и вентилатори.

Клима месечно може да троши 300-400 kWh. Због тога ако купујете нове уређаје препорука је да се купују они највишег разреда А+++ који јесу најскупљи, али су и најефикаснији, али ево још неких савета:

– Што се тиче уштеде струје, у овом случају је најбоље имати инвертерску климу јер уштеда струје је од 30% до 50% у зависности од модела. Из разлога што обична клима дванастица троши 1.2 kW све време док се у просторији не постигне жељена температура, док инвертер климе исто троше приликом укључења али како се приближава температура жељеној, потрошња се смањује на 0.8 kW што уопште није мало – каже Далибор Бачевић.

Фото: Unsplash/Jeremy Bezanger

Према његовим речима, због тога је препорука приликом куповине инвертер.

– Купци тада потроше мало више новца него за обичну стандардну климу, али им се то касније јако исплати. Такође је битно да клима ради на истој подешеној температури, верујем да то већина људи зна. Не би требало стално мењати температуру. Битно је да разлика спољашње и унутрашње температуре не прелази десет степени, седам идеално, самим тим и штедимо електричну енергију – наводи Бачевић.

Потрошња клима-уређаја зависи од његове снаге, режима рада, врсте компресора, старости, енергетског разреда.

Према ранијој рачуници, један сат рада климе „дванаестице“ месечно троши од 30 до 40 киловат сати, зависно од енергетског разреда, што је од 192 до 768 динара. Уколико та клима ради десет сати дневно, значи да је рачун „тежи“ од 300 до 400 киловат-сати. У вишој, дневној, „зеленој“ тарифи то је од 1.920 динара до 2.560 динара.

Уколико је потрошач у „плавом“, овај темпо хлађења ће га коштати од 2.880 динара до 3.840.

Ко је ушао у „црвену“ тарифу десет сати климе, месец дана, платиће од 5.760 до 7.680 динара. Рачуница је мања, уколико грађани климе пале ноћу, јер се тада киловат-сат плаћа од 1,6 динара у „зеленој“, преко 2,4 у „плавој“, до 4,8 динара у „црвеној“ зони.

Na koju temperaturu treba da podesimo klima uređaj za najbezbedniju upotrebu?

Преузмите андроид апликацију.