Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да правилно чувате шминку и козметику

Неке жене верују да је најбоље место за шминку фрижидер, посебно лети. Али, пре него помешате маскаре са млеком прочитајте како да заиста правилно чувате шминку
Фото: Pexels/Jhong Pascua

Да још једном нагласимо – нема потребе да чувате шминку у фрижидеру, већ само на собној температури. Ипак, постоје неки козметички производи које бисте могли, бар лети, привремено „сакрити“ у фрижидер.

Шминка

За сву шминку важи исто – собна температура. Пре него ставите руж, руменило или пудер у фрижидер требате знати да ти производи нису тестирани за ниске температуре.

То би заиста био ризик, јер када после тога извадите шминку из фрижидера не можете бити сигурни да ли је безбедна за употребу.

Креме и лосиони

Кремице, помадице, лосиони, па и креме за очи се такође чувају на собној температури, мада лети их можете држати у фрижидеру. Многима је тако вероватно боље, јер им више прија да расхлађују кожу ледним лосионом.

Ово је посебно погодно за крему за очи, за коју стручњаци кажу да можете држати у фрижидеру. Хладније облоге у виду квалитетне наменске креме могу имати бољи учинак на натекле очи и подочњаке.

Неки стручњаци чак сматрају да је врло разумно да чувате ове „помадице“ у фрижидеру, јер хладније креме могу да ублаже натеклу кожу и побољшају циркулацију.

Парфеми и тоалетна вода
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Ако желите да им продужите рок држите их обавезно на собној температури и то испод 26C . Ако их држите на хладном постоји могућност да чак изгубе део мириса.

Лак за нокте

Чување лака за нокте у фрижидеру и има неке логике, али ипак није препоручљиво. Наиме, хладноћа би могла продужити рок трајања лаку.

На хладнијим температурама он је вискознији, што би могло продужити стабилност лака временом – да дуже остане „кремаст“ и лак за наношење.

Природна козметика

За разлику од индустријске природну козметику у већини случајева требате чувати у фрижидеру. То важи за нека уља и препрате које правите мешањем природних састојака.

Фото: Pixabay/LillyCantabile
Фрижидерска забуна

Имајте на уму да што се тиче већине козметичких производа које и можете чувати у фрижидеру, да хладноћа не продужава њихов рок. Такође, врло је важно да не дође до забуне и да деца или други укућани не помешају вашу козметику са храном.

Пожељно је и да одвојите оне природне производе које користите у кулинарству и које наносите на кожу и косу (маслиново, кокосово уље, …).