Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да постигнете миран сан?

Људи који се пробуде у одређено време генерално су задовољнији у свим областима свог живота.
Фото: Pixabay/congerdesign

Добар сан помаже у ослобађању од стреса, ујутру вас чини енергичнијим, побољшава ваш естетски изглед (глађа кожа, мање подочњака) и, изнад свега, побољшава ваше здравље.

Међутим, не ради се само о томе да спавате најмање 8 сати сваке ноћи – већ и о времену када се ваш аларм огласи ујутро.

Један од најефикаснијих начина да се обезбеди миран сан је буђење у исто време сваког јутра.

Студија из 2018. на више од 1.000 учесника показала је да су људи који се увек буде у одређено време генерално задовољнији у свим областима свог живота. Наиме, у поређењу са онима који увек устају у различито време, људи са строжим јутарњим навикама су 13% задовољнији личним животом, 45% материјалним стањем и 42% задовољнијим породичним складом.

Постоје три главне предности буђења у исто време сваког јутра:

Чини дане доследнијим и подложнијим контроли

Рутина вам свакако помаже да организујете дан и избегнете многе непријатне непредвиђене догађаје, као што је кашњење на посао или важан састанак. Наравно, рано буђење вам такође помаже да имате више сати и тиме будете продуктивнији, што потврђује истраживање, које сугерише да рано устајање може бити кључ за врхунску продуктивност.

Помаже нам да избегнемо „друштвени џет лаг“

Често користимо викенде да надокнадимо све сате сна изгубљене током недеље, такође због преоптерећености послом. Међутим, ово може довести до ефекта познатог као „друштвени џет лаг“, што значи да жртвујемо време одмора можда да бисмо остали будни до касно јер знамо да следећег јутра можемо устати без будилника. Али неколико студија показује да ове промене у распореду могу имати негативне ефекте на ниво холестерола, исхрану, здравље срца и, дугорочно гледано, наше ментално здравље.

Избегавајте „одлагање“ будилника

Многи од нас постављају више аларма на свом телефону (можда у размаку од 5-10 минута) јер је потребно много времена да изађемо испод топлих покривача нашег кревета. Али, како нам кажу стручњаци са Кливленд клинике Америчког академског медицинског центра, одлагање аларма је лоше за ваше здравље јер се не одмарате у тих неколико минута и повећавате ниво стреса који доживљавате током дана. У закључку, буђење у исто време сваког јутра побољшава наше ментално и физичко благостање.

Ovih osam grupa ljudi nikada ne bi trebalo da uzimaju aspirin

 

Преузмите андроид апликацију.