Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да пица буде здрава храна!

Пица је јело италијанског порекла, а град Напуљ се сматра њеним родним местом. Припрема се од округле подлоге од теста, премазаног парадајз сосом и пуњеног сиром и разним додацима.
Фото: Pixabay/Engin_Akyurt

Пица је једно од најпопуларнијих јела и углавном се сматра брзом храном пуном калорија. Међутим, може бити део уравнотежене исхране, али под неколико услова.

Једење парче пице са салатом или поврћем може бити нутритивно прихватљиво, док једење целе пице са масним додацима као што је кобасица може имати супротан ефекат.

Пица садржи протеине, витамине Б групе, калцијум и гвожђе. Поврће као додатак повећава унос влакана, док карфиол или база од целог зрна додају додатну хранљиву вредност.

Сир, који се додаје пици, садржи калцијум који је кључан за здравље костију, као и цинк и магнезијум.

Међутим, пица има неколико потенцијалних недостатака. Прво, често садржи преко 1.000 милиграма натријума по порцији, што је скоро половина препорученог дневног уноса. Прекомерни унос натријума може повећати ризик од високог крвног притиска.

Пица са рафинисаним угљеним хидратима може изазвати скокове шећера у крви, посебно код особа са дијабетесом.

Такође, прекомерна конзумација пице може довести до уноса превише калорија, што може изазвати дебљање.

Како пицу учинити хранљивијом?
  • изаберите танку кору уместо дебеле
  • прескочите пуњене коре и сосове за потапање
  • послужите пицу уз салату или кувано поврће
  • изаберите немасне протеине попут пилетине уместо прерађеног меса
  • додајте поврће или воће попут ананаса као преливе
  • пробајте кору од карфиола или сланутка
  • ако волите класичну кору, користите тесто од целог зрна

Ovo je najzdraviji sok na svetu

Преузмите андроид апликацију.