Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да оставите добар први утисак? Савети који вам могу помоћи да се представите о најбољем светлу

Бићете мање нервозни приликом првог упознавање са неким.
Фото: Pexels/Allan Mas

Први утисци су мишљења која формирамо изузетно брзо и заснивају се на тренутним, ограниченим информацијама које су нам доступне. Први утисци који људи стварају често су засновани на непосредним запажањима о карактеристикама, као што су како други изгледају, како се понашају, шта говоре и њихов општи став. Међутим, људи такође доносе своја прошла искуства, очекивања, предрасуде и погрешна схватања у ситуације када остављају први утисак.

Иако први утисци играју важну улогу у томе какво мишљење ћемо имати о некоме, како ћемо се опходити као и о томе какву ће будућност одређени однос имати – наша перцепција понекада може бити пристрасна и нетачна.

Пошто први утисци могу да буду погрешни, важно је да запамтите да када доносите судове о другим људима треба да узмете у озир мноштво информација које се налазе ван вашег тренутног опсега перцепције.

Како оставити добар први утисак

Ако покушавате да оставите добар утисак на друге људе, постоје неке стратегије које вам могу помоћи.

Будите свесни говора свог тела

Невербални сигнали могу да пренесу бројне информације, тако да је важно да се уверите да ваш говор тела појачава утисак који покушавате да оставите.
Одржавајте отворен положај тела. Седите или станите усправно и држите руке са стране, а ноге исправљене. Прекрштање руку или ногу може изгледати одавати утисак да се бранимо или да смо затворени.

Пазите на изразе лица

Поред доброг говора тела, обавезно пазите које поруке шаљете и изразом лица. Осмех, на пример, може помоћи у преношењу топлине и искреног интересовања.
Ако се осећате напето, на пример током интервјуа за посао или док говорите у јавности, покушајте да задржите опуштен израз лица. Истраживачи су открили да људе којима имају срећна и најсемјана лица доживљавамо као самопоузданије.

Обуците се прикладно

Изглед, укључујући и начин на који се облачите, може помоћи да се другима пренесу информације о томе ко сте ви. Ако сте прикладно обучени за ту прилику, то може помоћи људима да стекну добар утисак о вама.

То не значи да не можете да се изразите кроз свој изглед, али је важно размотрити како желите да вас перципирају. Бирајте одећу која изгледа уредно, која одговара прилици и која ће вам помоћи да се осећате удобно и самопоуздано када упознајете нове људе.

Размотрите своје речи

Када разговарате са другима, фокусирајте се на изражавање које је учтиво и обраћајте се другима са поштовањем, уважавањем и без осуђивања.

Нису ни све теме за разговор за све људе и за све прилике – разговори које водите са пријатељима су потпуно другачији од разговора које водите са људима које сте тек упознали.

Ћаскање је, на пример, вештина која може да вам буде корисна – неутралне теме као што су време, хобији, спорт, путовања и храна могу да буду сјајне када пробијамо лед.

Уместо тога, покушајте да постављате отворена питања о другој особи, на пример шта чита или шта воли да ради у слободно време. То може да буде одличан начин да изразите искрено интересовање и помогнете другој особи да створи утисак да сте пажљиви и искрени.

Покажите интересовање за друге

Када разговарате са неким новим, вежбајте активно слушање. Будите истински заинтересовани за оно што имају да кажу и уверите се да слушате њихове одговоре.
Фокусирање на другу особу је такође одлична стратегија ако сте забринути због упознавања нових људи. Ако се концентришете на другу особу, мање је вероватно да ћете се фокусирати на сопствену нервозу.

Pogled otkriva sve: U šta na vama gledaju muškarci, a u šta žene ako ih privlačite

Преузмите андроид апликацију.