Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да обојимо јесење сивило и избегнемо сезонску депресију

Лепо, сунчано време заменила је киша, сивило, хладноћа и све то у великој мери одражава се и на наше расположење. Безвољни смо, нервозни, осећамо умор и пад енергије, не излази нам се из куће. Ако ово стање потраје дуже од две недеље може се рећи да сте у јесењој депресији, истакла је за Јутарњи програм Радио Београда 1 психотерапеут Данка Ђукановић.
Фото: Pexels/Pixabay

Када дође јесен, обично смо успоренији, треба нам више времена да урадимо неке ствари, уморнији смо. Са сменом годишњих доба очекиване су и промене расположења. Међутим, уколико ова безвољност потраје дуже од две недеље онда је сасвим оправдано говорити о јесењој или сезонској депресији.

-Један од симптома који указује на јесењу депресију јесте и поремећај сна, било да је реч о дужем спавању или пак, о испрекиданом сну. Такође, обратите пажњу и на килажу. У периоду јесење депресије може доћи до наглог дебљања или губитка килограма. Често се дешава и да више не уживамо у стварима које су нам пре причињавале задовољство – навела је саговорница.

Јесења депресија може да погоди сваког од нас. За то постоји врло рационално биолошко објашњење, јер долази до поремећаја у лучењу два врло важна хормона сератонина (расположење) и мелатонина (сан). Разлог за то су све краћи дани, као и дани без довољно сунца. Хормон среће се лучи у мањим количинама, док је појачано лучење хормона задуженог са сан. Важно је ове симптоме препознати на време и реаговати.

– Када нас ухвати јесења меланхолија, важно је да не чекамо инспирацију. То је честа грешка. Кажемо себи данас ми одговара да ништа не радим, само ћу се ушушкати и чекати да прође. Али врло вероватно неће проћи само од себе. Зато би требало да се покренемо, изађемо у природу, једноставно да се натерамо да устанемо из кревета. Може да помогне и физичка активност, али ту не мислим на теретане или јогу и слично. Довољно је отићи до продавнице, спремити стан, попити кафу са пријатељима. Разговор са пријатељима је врло драгоцен у овом периоду- истиче прихотерапеут Данка Ђукановић.

Наша саговорница препоручује да, уколико ништа од ових препорука не помогне, требало би се обратити за помоћ стручном лицу, психотерапеуту или психолошком саветнику. Он ће после разговора одлучити које је најбоље решење, да ли да укључити лекове или је довољна психотерапији или уз помоћ вежби можемо сами да се изборимо са јесењом депресијом.

Свакоме од нас лакше је да види шта се дешава са другом особом, него што смо спремни да признамо да имамо проблем. Зато је у оваквим ситуацијама врло важна подршка партнера или блиских особа. За почетак требало би да имамо емпатију и разумевање за то да нисмо сви исти.

– Ако ми имамо пуно енергије и воље да свашта пробамо, увек смо спремни за акцију, а наш партнер или блиска особа нису у таквом расположењу, треба да се присетимо да је пад животне енергије, један од првих симптома јесење депресије. Таквом партнеру потребна је подршка, лагано, корак по корак враћати се у форму. Парови би могли да напишу на папиру активности које могу заједно да раде и ставе их у теглу. Довољно је сваки дан да извучете једну цедуљу и задатак урадите. Ако пише кафа са пријатељима, инсистирајте да се иде на кафу – саветује Данка Ђукановић.

Još jedan razlog da se posvetimo čišćenju doma: Nova istraživanja došla do zanimljviih rezultata

Преузмите андроид апликацију.