Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да направите сопствени јапански Зен врт у башти

Зар не би било дивно да имате место где ћете моћи да се одморите и осећате спокојно – неки ваш Зен?
Фото: Pexels/Min An

Управо ћете то добити када створите ваш сопствени јапански врт.

Јапански вртови су направљени како би били простор за медитацију и уживање. Све је почело као мали простор који се правио за елиту Јапана, да би се склонили од ратова и били у миру, а сада је то начин живота и дубоко укорењена култура.

Због тога није тешко разумети зашто је идеја о јапанском врту толико значајна. У свету, где се све креће брзо и у животу где су и најмање ситнице стресне – имати место за „продувавање“ мисли и проналажење инспирације је много битније него икада пре.

Иако изглед јапанског врта варира у зависности од тога ко га прави, теорија прављења овог врта би требала да буде иста: Креирање сопственог Зен раја.

За почетак научите основе јапанског врта

Постоји мали број људи (између 100 и 200) који су направили јапански врт у његовој правој форми. Да бисте ви успели макар приближно да га направите или да добијете инспирацију из овог стила – морате прво научити основе.

Први тип јапанског врта, који желите, је камена башта која обично укључује и елементе са песком. Ова форма нема елементе воде и дизајнирана је да представља планине и реке. У шљунковитом песку се праве облици који су симбол реке, док камен постављен на песку симболизује планине.

Следећи тип Зен баште који можете да направите представља башту маховине. Маховина у Јапану успева у природно влажној и кишовитој клими, а интересантно је да маховини и не треба много воде да би цветала. Ово значи да се може лако засадити у баштама, у различитим регионима. Баште са маховином успостављају меки и избалансирани осећај који дају комфор преоптерећеном уму и телу.

Важно је да запамтите да је сваки врт/башта одраз јапанске културе, ваш сопствени Зен врт може бити хибрид смирености који вам се „обраћа“. Било да се одлучите за камен, маховину или за башту са рибњаком, сврха мора бити чист – Зен.

Останите верни према култури јапанског врта

Ако је ваш циљ да направите прави јапански врт, требаће вам мало едукације како бисте остали „лојални“ култури ове предивне креације. Иако су примамљиве клише идеје о томе како би башта требало да изгледа, многе од тих усвојених идеја долазе из кинеске културе. Црвено цвеће које виси или мали мостови који прекривају поточиће су у ствари потичу из кинеске културе, а често се замењују за јапанску.

Многи јапански вртови су попримили такве карактеристике, али права реплика не треба да има сјајне и светле боје. Коришћење само једне нијансе зелене је најбоља одлука, али и најчешће коришћена палета.

Када је реч о цвећу, потребно је знати њихову улогу у врту и „путовању“ кроз Зен. Цвеће може бити шарено, али не много како не би одвлачило пажњу. Јапанска традиција дозвољава цвеће само да би мало нагласило зелену боју и избалансирало боју баште.

Главна ставка баште је њено аранжирање, сваки детаљ представља симбол и све мора да има сврху.

Само једноставније и мање

Суштина јапанског врта није да буде што веће и што боље. Оставите са стране сјај и гламур, ови вртови треба да представљају једноставност и сврху. Из ових разлога, одржавати дизајн врта малим и једноставним води до успешне завршнице и простора.

Користећи материјале који представљају једноставност је одличан први корак. На пример, бамбусова ограда која би окруживала ваш врт, био би природан и лак начин да повећате значај вашег врта.

Немојте осећати притисак да морате да уклапате много различитих биљака у вашој башти. Користећи само две или три битне маховине или пузавице нису само лак начин да одржавате врт, већ ће и његов изглед бити једноставан.

Спроведите мало истраживање

Креирање сопственог јапанског врта може изгледати као једноставна идеја, али у ствари није. То је уметничка форма која се мора простудирати да би била савршена. Срећом, овакви вртови се воле и има их одувек, тако да су извори непресушни за оне који желе да створе своју Зен оазу. Немојте оклевати да погледате радове других. Гледати шта су дизајнери направили у прошлости, може бити одлична инспирација за будућност. Јапански вртови су изграђени на очекивању смирености и инспирације.

Разумевањем античких темеља јапанских вртова је најбољи почетак када је реч о укључивању једног у ваш дом. Комбинација културе и традиције је неопходна када размишљате о креирању Зен простора. Направите корак напред и погледајте вашу башту из другачијег угла, како бисте добили најбоље резулатате.

За прављење овог уметничкод дела је потребно доста времена, али су предности јапаснког врта значајне на крају рада. Не само да ћете имати простор који ће вам доносити мир, већ ћете и научити историју иза свог дизајна, који ће вашем врту дати значај и сврху, базирану на дубоко укорењеној историји културе.

Nešto lepo se uvek desi kada otvorimo svoje srce i razmišljamo pozitivno

Преузмите андроид апликацију.