Да ли вам се једу палачинке, а немате јаја? Овај укусни десерт можете направити и без њих, а све састојке већ имате код куће.
Многима омиљени десерт су палачинке, и то не без разлога. Лако се праве, укусне су и могу се јести на разне начине, слатке, слане, печене у рерни или са сладоледом.
Али шта ако вам понестане јаја, не можете да их једете или сте одлучили да постанете веган?
Палачинке без јаја биће једнако добре као и оне направљене на традиционалан начин.
Јаја су један од главних састојака многих јела јер делују као везиво, али следеће намирнице могу послужити као достојна замена:
- чиа или ланено семе
- вода од пасуља или леблебије
- желатин или агар-агар
- пире од јабуке или банане
- свилени тофу
Ако тренутно немате ове састојке код куће, можете направити палачинке само од брашна и млека. У наставку вам доносимо једноставан рецепт за палачинке без јаја који ће вас одушевити.
Рецепт за палачинке без јаја
Састојци за 10 палачинки:
- 400 грама глатког брашна
- 600 милилитра млека
- рендана кора од пола лимуна
- ванилин шећер
- 2 кашичице шећера
- прстохват соли
Припрема:
Помешати брашно са шећером и сољу и додати млеко. Нежно мешајте док се смеса не уједначи. Требало би да буде средње густе, ако није, додајте још мало брашна или млека. У смесу додајте уље и мешајте док не нестану све грудвице. Оставите да одстоји око пола сата, а затим испеците палачинке у тигању за палачинке. Послужите их уз џемове, џемове, сладолед, чоколадни намаз или шлаг. Уместо обичног брашна можете користити интегрално, спелтино, ланено, хељдино или било које друго брашно, а кравље млеко заменити биљним – сојиним, бадемовим, пиринчаним или кокосовим.
Трикови за савршене палачинке
Свако прави ово укусно јело како жели, али уз ове трикове сваки пут ће бити савршено.
Густина мешавине за палачинке је пресудна: треба да буде мало ређа од креме, без грудвица. Додајте шећер и ванилин шећер за слатке палачинке, а рендани пармезан и зачине ако правите слане.
Оставите мешавину за палачинке да одстоји на собној температури најмање пола сата, јер то омогућава брашну да у потпуности упије течност и да се глутен опусти.
Користите путер уместо уља. Путер ће спречити да се палачинке залепе, а укус ће бити божанствен. Користите силиконску четку да равномерно распоредите масноћу у тигању. Ако немате четку, намажите папирни пешкир и њиме премажите дно тепсије.
За танке палачинке додајте једну до две мерице смесе на средину тигања и лагано ротирајте плех у смеру казаљке на сату док га смеса не покрије равномерно.
Пеците палачинке на средњој ватри. Ако је тигањ превише врућа, тесто се неће равномерно ширити и ивице могу да изгоре.
Преузмите андроид апликацију.