Савршено печен кромпир из рерне је омиљен свима. Већина жели хрскав кромпир са меком унутрашњошћу који хрска под зубима, а затим се топе у устима. Али то није лако постићи. Међутим, постоји трик који ће вам помоћи у томе.
- Кромпир увек исеците на приближно једнаке делове тако да се истовремено термички обрађује.
- Не претрпајте плех кромпиром, јер се неће сви комади добро испећи.
- Такође, пожељно је да се кромпир скува до пола пре него што га ставите у рерну.
Професионални кувари тврде да ће кромпир бити хрскавији ако га прво делимично скувате у алкалној води, тачније у води у коју сте додали кашику соде бикарбоне.
Шта треба да урадите?
Кромпир очистите, ољуштите и исеците на коцкице исте величине.
Ставите их у загрејану воду у шерпи коју сте посолили и у коју сте додали једну кашику соде бикарбоне, односно око 4 грама.
Једна кашика соде бикарбоне довољна је за два литра воде и два килограма кромпира.
Када вода проври, кувајте кромпир десет минута.
Кромпир неће бити потпуно скуван, али ћете моћи делимично да прођете ножем кроз површину тог гомољастог воћа.
Док се кромпир кува, у другом лонцу загрејте жељену масноћу са зачинским биљем.
Загрејте биљно уље, пачју или свињску маст на ниској температури и додајте гранчице рузмарина, неколико чена белог лука и мало бибера.
Пустите да зачини пусте своју арому у масноћу.
Када будете задовољни укусом, процедите зачине од уља и оставите са стране.
Када је кромпир напола скуван, добро га оцедите, помешајте са ароматизованим уљем и ставите у загрејану рерну на 200 степени Целзијуса.
Пеците их око сат времена или док не постану хрскави. На пола печења протресите их и окрените.
Преузмите андроид апликацију.