Цезар салата једна је од омиљених оброк салата чији су главни састојци пилетина, ајсберг салата, сланина, пармезан. Ипак, тајна добре Цезар салате је у сосу. Припрема не одузима много времена, а осим за оригиналну Цезар салату, могуће га је користити и за разне хладне салате од кромпира, пасте, као намаз за сендвиче.
Основни састојци су жуманца, сенф, две врсте уља, лимунов сок, со, бибер, бели лук, пармезан и инћуни које многи избегавају, али они дају шмек сосу. Кад је реч о уљу, препоручује се маслиново уље и друго по вашем избору, од грожђа, уљане репице или неко друго неутрално.
Прво помешајте два изгњечена чена белог лука и конзерву инћуна док не добијете глатку масу. У другој чинији мутите ручно жуманца, додајте сенф, пасту од инћуна и белог лука, мутите, па додајте лимунов сок, а када добијете глатку масу, додајте маслиново уље. Затим мутите минут и на крају додајте неутрално уље и на крају пармезан.
Мере: 3 жуманцета, кашика дижон сенфа, 2 чена белог лука, конзерва инћуна, 2 кашике сока од лимуна, 2 кашике маслиновог уља, пола шоље биљног уља, 2 кашике наренданог пармезана, мало соли и бибера.
Измене: Ако не желите да користите жива јаја, уместо њих употребите куповни мајонез. Неко додаје изрендане киселе краставчиће, а ако не волите инћуне, можете пробати каламата маслине или капар који ће дати потребну горчину и опорост.
Преузмите андроид апликацију.