Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да најлакше оперете јагоде, а да их не згњечите?

Иако им је сезона званично тек у јуну, али већ их можете наћи у продавницама. Без обзира да ли волите да уживате у целим јагодама, да их исечете и убаците у сладолед или колаче или да их додате у салату, чак и ако сте их сами брали, треба их опрати пре јела и то добро. Неопране јагоде могу да садрже земљу и другу прљавштину и остатке пестицида.
Фото: Pixabay/croisy

Златно правило за прање и чишћење јагода је да очистите само количину коју ћете у том тренутку искористити, а до тада их чувајте суве и неопране у фрижидеру. Jагоде које желите да оперете ставите у цедиљку и држите под хладном водом око 20 секунди, померајући их руком како бисте били сигурни да сте опрали са свих страна.

И мада је то вероватно довољно, они који немају поверења у обичну воду могу и да оперу јагоде сољу, сирћетом или чак содом бикарбоном, ево како:
Прање јагода сољу

Намакање јагода у сланој води помоћи ће да се уклони свака скривена прљавштина и могуће бубе. Једну кашичицу соли растворите у неколико шољица топле воде и додајте пар коцкица леда да се охлади, а затим потопите јагоде у то пет минута. Добро их оцедите да не поприме слани укус.

Прање јагода са сирћетом

Ако желите да оперете јагоде сирћетом, помешајте две шоље воде са пола шоље белог или јабуковог сирћета и потопите јагоде у то десетак минута. Оцедите бобице и добро их исперите да не буду кисело или кисело.

Прање јагода са содом бикарбоном

Један од начин да скинете сву прљавштину са јагода је да их оперете у води са содом бикарбоном. Сипајте четири шоље воде у чинију и додајте кашичицу соде. Промешајте и додајте јагоде, па их оставите унутра пет до десет минута. Након тога их добро оперите под хладном водом и осушите на кухињском папиру.

Saveti za brzo i lako čišćenje stana

Преузмите андроид апликацију.