Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да најлакшe одвикнете дете од цуцле?

Бебе и мала деца су скоро незамисливи без дуде. Међутим, док их многи родитељи користе да би смирили своју децу и пружили својеврсну утеху детету, стручњаци све чешће наводе последице које често коришћење цуцла може да изазове.
Фото: Pixabay/Ben_Kerckx

Неке од последица могу бити деформација десни и угриза, неправилан положај језика или другачији начин гутања, што на крају може довести до говорних потешкоћа.

Због тога је важно да се упознате са методама које могу помоћи вашем детету да одвикне.

Jедан од најбољих начина да се постепено ограничи употреба дуде. Најбоље би било да детету цуцлу дате само када иде на спавање.

Такође, пожељно је да користите похвалу уместо критике. Похвалите дете када не носи дуду, дајући му звездицу или на неком папиру. 

Оно што је важно напоменути јесте да многа деца посежу за цуцлом из досаде.

Зато је најбоље да их заокупите другим стварима. Дајте им играчке које воле или смислите неке образовне и забавне игре које ће им одвратити пажњу.

Када дође време да потпуно одбаците дуду, користите неке друге умирујуће методе као што је љуљање када покушава да заспи или причајте им причу о томе како дуда мора да оде негде другде.

Деца воле креативност, а идеја о „остављању дуде“ може им помоћи да се лакше опросте. Важно је да будете стрпљиви у одбијању и да обавестите оне који свакодневно долазе у контакт са вашим дететом.

Коначно, важно је и време када започињете овај процес. Не ускраћујте детету цуцлу када је у тешком периоду, на пример, ако се селите, имате другог члана породице, дете креће у вртић или школу и друге промене које могу да збуне дете.

Ne znate kako da odviknete dete od slatkiša? Osam saveta za brzo delovanje

 

Преузмите андроид апликацију.