Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да на једноставан начин уштедите новац?

Како уштедети више новца је тема која све занима, посебно после празника и кад почнемо да размишљамо о летовању. Много савета о томе се може прочитати на интернету, али нису сви они примењиви у нашим околностима.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Најбоља препорука, по мишљењу Душана Узелца, уредника портала Каматица је да сваке вечери контролишете свој рачун.

– Одлична је идеја да проверите колико вам је новца остало и све што прелази преко округле суме пребаците на штедњу.

На пример, ако на рачуну имате 27.550 динара, те вечери пребаците 550 динара на штедњу. Или, ако видите да је остало 18.220 динара, онда 220 динара иде на штедни рачун. И тако даље, све до краја месеца.

На форумима посвећеним овој теми на интернету кажу да су неки успели да уштеде и по више стотина, па и 1000 ЕУР, у току једне године.

Наравно, није омогућен и комплетан увид у њихове финансије, па други с правом питају да ли је то стварно могуће за сваког. Ипак, савет уопште није без психолошке основе. Напротив.

– Кад сваке вечери контролишете свој рачун, имате тачан увид у то колико новца трошите. Сигурно ћете се често запитати – па, шта сам све купио данас, на шта су отишле паре. А то је пут ка управљању новцем – објаснио је Узелац.

Исти рецепт се може применити и тако што ћете на почетку месеца, то јест, кад примите плату, подићи све са рачуна и редовно проверавати колико је пара остало. Увид у то како се количина новца смањује помаже нам да сагледамо своју потрошњу боље.

Штедња је, како он каже, квалитетно управљање новцем и за њу је најважније дефинисати приоритете на дневном, недељном, месечном а онда и годишњем и дугорочном нивоу.

Psihološka tehnika koja može da pomogne ako ste anksiozni i zabrinuti: Uzmite papir i olovku

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке