Због све већег присуства микропластике у води, храни и околини, научници све више истражују начине на које можемо да умањимо њихове штетне ефекте по организам.

Истраживачи су открили један од најприроднијих и најефикаснијих начина за детоксикацију од ових невидљивих загађивача – уношење ферментисане хране, пробиотика попут Lactobacillusa acidophilusa, као и кефира, јогурта и одређених врста сирева..
Микропластика (честице мање од 5 милиметара) је пронађена у води за пиће, морским плодовима, воћу и поврћу, па чак и у људској крви. Једна од најопаснијих компоненти микропластике је бисфенол А (BPA), индустријска хемикалија која се користи у производњи пластичних амбалажа.
BPA је познат као ендокрини дисруптор, што значи да омета рад хормона, посебно естрогена, што може да доведе до хормоналне неравнотеже, неплодности, гојазности и повећаног ризика од одређених болести.
Микропластика, такође, изазива оксидативни стрес, процес у којем се стварају слободни радикали који оштећују ћелије и убрзавају старење. То може да доведе до хроничних болести попут кардиоваскуларних проблема, дијабетеса и неуродегенеративних обољења.
Док се не пронађу ефикасни начини за елиминацију микропластике из животне средине, један од најбољих начина да заштитимо своје здравље је уношење ферментисане хране и пробиотика, који помажу у детоксикацији тела.
Која ферментисана храна помаже
Истраживања показују да одређене врсте пробиотика могу да помогну у разлагању и елиминацији БПА из организма. Ферментисана храна богата пробиотицима подстиче раст добрих бактерија у цревима, што ојачава цревну баријеру и спречава токсине да уђу у крвоток.
Кефир – Ово ферментисано пиће богато је пробиотицима, посебно лактобацилима и бифидобактеријама, које могу да неутралишу ефекте BPAи подстакну његово избацивање путем столице. Истраживања су показала да кефир смањује оксидативни стрес и упалне процесе изазване микропластиком.
Јогурт – Садржи природне пробиотике који побољшавају варење, али и повећавају активност ензима који учествују у детоксикацији. Уношење домаћег јогурта, нарочито оног који садржи Lactobacillus acidophilus може помоћи у разградњи токсичних једињења.
Сир – Нарочито традиционални сиреви који су дуго ферментисани, као што су пармезан и стари козји сир, садрже корисне бактерије које побољшавају равнотежу цревне микрофлоре.
Кисели купус и кимчи – Ферментисана храна као што је кисели купус садржи антиоксидансе и пробиотике који подстичу елиминацију штетних једињења и смањују оксидативни стрес.
Мисо и темпе – Ови ферментисани сојини производи садрже ензиме и бактерије које могу смањити штетне ефекте микропластике на организам.
Научни докази
Студија објављена у часопису Applied and Environmental Microbiology открила је да Lactobacillus acidophilus може да разложи BPA и спречи његову апсорпцију у организму. Друга истраживања указују на то да исхрана богата ферментисаном храном и антиоксидансима смањује оксидативни стрес изазван токсинима из микропластике.
Преузмите андроид апликацију.