Почетна > Србија
Србија

Како ће изгледати настава у школама прве недеље?

Почетак школске године, овог септембра, изгледаће другачије. Како је протеклу нагло прекинула трагедија у Основној школи „Владислав Рибникар“, нова почиње уз смернице Министарства просвете које кажу да би у првој недељи требало са ђацима да се разговара о неговању емпатије, међусобном поштовању и солидарности.
Фото: Pexels/Pixabay

Школско звоно за многе ђаке у Србији неће бити звук радости, већ гласан подсетник на трагедију која се догодила у мају.

Како би школа постала место где се осим образовања, негују и прве људске вредности, првих дана часови биће посвећени управо тим темама. Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић каже да ће читава година бити година едукације и пружања психосоцијалне подршке, а већа пажња биће усмерана и на безбедност деце.

Наставници и учитељи имаће слободу да одлуче које теме су за њихово одељење најважније. То је одлична прилика да се ђацима приближе појмови емпатије, поштовања, разумевања, самопоуздања и што је много важније, да науче како да их и примене, поручује психолошкиња Бранислава Стевић.

„Ја заиста мислим да је јако битно током читаве школске године инсистирати на томе да се стално ради на заједништву, да се што више ублаже те компетитивне мере, ко је бољи, ко има све петице, да то не буде најважнија тема, него да то буде како сам неком помогао, како размишљам из туђих ципела, да ли могу да се ставим у улогу неког другог па да знам како се тај неко осећа, све те животно важне теме“, саопштила је Бранислава Стевић, психолошкиња.

После те недеље која ће на известан начин бити и приближавање деце наставницима, иде друга недеља у којој треба да се процени ниво досадашњег знања и то без икаквог оцењивања, одлука је министарства.

Колико кошта опремање ђака за школску годину?

Преузмите андроид апликацију.