Важно је да се додатно бринете о себи и свом имунитету како бисте били спремни да се борите против болести ако се она догоди.
Хранљиве материје су најважнија компонента овог савета, па је неопходно јести разноврсну храну која нуди све што је телу потребно.
Не треба заборавити ни воду, али постоји једно пиће које ће учинити много за ваш имунитет.
Пре свега, да ли сте се икада запитали зашто људи чешће оболевају када је напољу хладно?
Први разлог је што смо више у затвореном простору, па смо ових година научили да ће се вируси најлакше ширити у затвореним просторима. На исти начин, људи ће чешће доносити погрешне одлуке када је зима, па ће јести не тако здраве ствари, мање ће јести воће и поврће, које је пуно антиоксиданата и витамина.
Јутарњи напитак за здравље
Ако тражите пиће за почетак дана, посегните за биљним чајем. Зелени чај ће обезбедити дозу кофеина, али и антиоксиданата и полифенола, биљних састојака који могу да смање упале и делују као заштита од упалних процеса и развоја хроничних болести попут рака. Такође снижава холестерол и има доказана својства против рака. Као и кафа и мака, садржи кофеин, а шоља зеленог чаја садржи 24-40 милиграма кофеина, што је знатно мање од шољице кафе, али не можете претерати ако пијете зелени чај са кофеином.
Како упални процеси могу да ослабе имуни систем, телу ће бити много теже да се одбрани од болести и опорави. Стога је ваш најважнији задатак да се бринете о заштити имуног система.
Здравствене предности зеленог чаја
Зелени чај има безбројне користи за организам, а када се конзумира може ојачати имунитет, заштитити од хроничних болести, развоја рака, болести срца и мозга. Зелени чај садржи шест основних полифенола, познатих као катехини. Можда нисте знали да је зелени чај повезан са убрзаним метаболизмом и бржим сагоревањем масти. Истраживања су такође потврдила да овај чај помаже код дијабетеса, смањује стрес, штити зубе и тело од штетног УВ зрачења и вирусних инфекција.
Како правилно припремити чај?
Највећу корист ћете имати ако попијете свеже припремљен чај, који је остављен између три и пет минута. За ових неколико минута катехини излазе на површину и боље делују када се чај попије. Зелени чај направљен од осушених листова такође садржи више катехина. Чај без кофеина, инстант или готов чај у боци има мање катехина, док капсуле зеленог чаја имају исту количину ових компоненти као и свеже скувани чај.
Како додатак млека утиче на чај?
Традиција испијања чаја са млеком потиче из Енглеске. Иако се зелени чај обично не припрема са млеком, студије су показале да додавање млека зауставља благотворно дејство катехина из зеленог или црног чаја.
Četiri vrste biljaka mogu da vas rashlade leti, samo spremite čaj
Преузмите андроид апликацију.