Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како алкохол саботира вашу дијету?

Алкохол може повећати ризик од повећања телесне тежине, и то не само због калорија које садржи.
Фото: Pixabay/NickyPe

Истраживања о томе да ли алкоһол може довести до повећања телесне тежине су помешана. То је зато што је телесна тежина сложена – и неки људи примећују промену на ваги када конзумирају алкохол, док други не. Ево пет главних разлога зашто алкохол може ометати ваше напоре за мршављење.

Ваше тело види алкохол као отров

Ваше тело метаболише и елиминише алкохол из тела уз помоћ два ензима: алкохол дехидрогеназе (АДҺ) и алдехид дехидрогеназе (АЛДҺ). Када пијете, ова два раде заједно на разбијању молекула алкохола, производећи токсичну супстанцу, ацеталдехид, а затим ацетат, тако да се ваше тело може ослободити тога – и то брзо. Ево зашто је то важно када покушавате да смршате. Пошто ваше тело даје приоритет варењу алкохола, оно ставља варење других хранљивиһ материја (као што су масти, угљени хидрати и протеини) на позадину. Другим речима, ваше тело може да одложи метаболизам масти и угљених хидрата када је заузето разбијањем алкохола. Током времена и поновљених образаца, то би могло довести до повећаног складиштења масти и повећања телесне тежине.

Алкохол може изазвати упалу

Алкохол може ослабити функције црева, јетре и других органа — ометајући имуни систем и изазивајући системску упалу. Конзумација алкохола стимулише каскаду инфламаторних реакција, од којих је једна ослобађање кортизола, хормона стреса. И истраживања су показала да су упорно високи нивои кортизола повезани са гојазношћу. Зато је за особе са гојазношћу, које већ имају повећан ризик од упале, најбоље да ограниче или избегавају алкохол.

Алкохол утиче на сан, а сан утиче на тежину

Можда вам се чини да вам помоћно средство помаже да заспите, али алкохол заправо може пореметити ваш сан. Једна студија, која је посматрала откуцаје срца учесника и способност да се опусте током сна, открила је да чак и мале количине алкохола смањују ове маркере квалитета сна за 9,3%. И што више пијете, то лошије спавате – иста студија је повезала умерено пијење са смањењем квалитета сна за 24%, а обилно пиће са смањењем квалитета сна за 39,2%. Можда мислите да је неколико ноћи лошег сна безопасно, али истраживања су показала да само једна до три ноћи лошег сна могу довести до инсулинске резистенције. Временом, ово би вас могло довести у опасност од гојазности.

Алкохол је често пун скривених калорија и шећера

Многа мешана пића, колико год укусна била, садрже додатне калорије и шећер поред шећера и калорија који се природно појављују у алкохолу. Чак и такозвана „нижекалорична“ опција, попут тоника вотке, може имати онолико калорија и грама шећера колико и порција сладоледа. Узмите неколико од ових и гледате на више од 500 или више калорија које вашем телу не дају најбољу исхрану. Хајде да упоредимо ових 500 калорија у неколико тоника вотке са оброком од 500 калорија од лососа, смеђег пиринча и поврћа куваног на пари. Пића садрже празне калорије, док оброк садржи масти, влакна и протеине како бисте дуже били сити и задовољни.

Пиће утиче на избор хране

Да ли сте икада приметили да након што попијете алкоһол одједном пожелите брзу храну или доставу пице? То је зато што алкохол може угрозити доношење одлука и довести до импулзивних одлука када је у питању храна – а истраживања сугеришу да може чак и стимулисати апетит. Они који пију алкохол уз оброк такође имају тенденцију да једу више – 30% више, према једној студији.

Ево ко је у највећем ризику од развоја рака због конзумирања алкохола

Иако алкохол неће утицати на свачију тежину на исти начин, најбоље је да водите рачуна о томе колико пијете када покушавате да смршате. Размислите о томе да га потпуно прескочите или да тежите умерености. Само знајте да чак и ако пратите ограничење за умерено пијење према препорукама УСДА-ових смерница о исхрани за Американце – једно пиће или мање дневно за жене, два или мање за мушкарце – то се и даље повећава током времена. Неколико студија је показало да је ризик од гојазности отприлике двоструко већи од одраслих који конзумирају алкоһол у поређењу са онима који не конзумирају алкохол. С обзиром да се безалкохолни коктели овиһ дана појављују на све више барских менија, будите сигурни да ће ваше дружење након посла и даље бити пуно забаве. Само будите сигурни да се одлучите за нижекалоричне опције, као што је сода са свежим лиметом или коктел са половином количине једноставног сирупа.

Da li treba da izbegavamo namirnice koje nas ne mogu zasititi?

Преузмите андроид апликацију.