У мајанском царству зрна какаоа била су толико цењена да су коришћена као новац. Само најбогатији су могли да пију чоколаду. Поред зрна какаоа додавани су љута паприка и мед, и тај напитак се користио као лек.
Момчило Антонијевић, народни травар, открива да ли у љутој папричици и какаоу лежи тајна доброг расположења Мексиканаца.
Када дођете у било који град на Јукатану или у читавом Мексику немогуће је не приметити да се сви људи смешкају, лепо су расположени, увек спремни да запевају.
Ако се запитамо зашто је то тако, неко би рекао да је то због много сунчаних дана којима ова земља обилује, неко би рекао да је у питању текила, а Момчило Антонијевић, мисли да две биљке имају пресудни утицај на то: љуте папричице и какао.
„Обе ове биљке су аутохтоне на том подручју. Љута паприка садржи велику количину капсаицина, супстанце која изазива појачано лучење ендорфина, односно, окситоцина, серотонина и свих оних неуротрансмитера који су задужени за добро расположење“, додаје Антонијевић.
На пример, врста љуте папричице хабанеро, има пуно капсаицина, врло је љута и на Сковиловој скали која служи за мерење љутине паприка, има преко 550.000 сковила, а поређења ради, феферона има око 500.
Врло слично делују и зрна какаоа, која су одувек била изузетно цењена, а Маје су их користиле као монету.
„За 25 зрна какаоа могли сте да купите човека у време када су Шпанци освојили Мексико. Какао, баш као и љута паприка, делује на побољшање расположења, стимулише наш нервни систем.
Такође, утиче на лучење серотонина и других важних неуротрансмитера за наше добро расположење, али утиче и на снижење повишеног холестерола“, напомиње.
Љута паприка има и друга лековита својства. Користи се против болова у костима, мишићима и против реуматизма.
Преузмите андроид апликацију.