Кајсија је фантастично воће које нас подмлађује и враћа енергију.
Ова намирница припада фамилији ружа (Rosaceae). Претпоставља се да потиче из Кине, из области близу Русије, а такође и Корејског полуострва и Јапана.
Након 3000 година, кајсије су стигле у Јерменију, ширећи се дуж Пута свиле. Одатле су је Римљани, око 70. п. н. е. проширили по целој Европи, да би данас биле доступне у целом свету.
Благотворне су за наше здравље
Кајсије су препуне амино – киселина (цистеина и глутамина). Садржи једињења фитохемикалија које се вежу за молекуле ДДТ (дихлор-дифенил-трихлоретан) у телу и на тај начин смањују ризик од појаве многих облика канцера.
Кајсија је добра за метаболизам, богата је влакнима, која се лако апсорбују и тако помажу да лакше сваримо храну.
Садржи обиље витамина, попут витамина А, Е, Б и Ц, као и фосфор, калијум, калцијум, магнезијум. Незаобилазни бета каротен, који овим плодовима даје нежно наранџасту боју.
Због високог нивоа витамина А и Е, кајсија је изузетно воће за очи и вид. Витамин А штити вид од слепила, а витамин Е спречава оштећење вида.
Кајсија је воће које подстиче витамин Б12, одговоран за стимулацију раста и формирање и сазревање еритроцита. Изузетна је за детоксикацију организма, јер када поједемо кајсију, она је способна да скупи и уништи токсине, буђ, бактерије, а тиме побољшава наш имунитет.
Коензими и ензими садржани у кожи кајсије штите наш ДНК.
Овај плод, захваљујући антиоксидансима, побољшава квалитет коже и успорава старење.
Витамини Ц и Е, који се налазе у кајсији, помоћи ће нашој кожи да се одбрани од негативних фактора, као што су сунчево зрачење.
Бета каротен је обавезан састојак сваке креме за сунчање, јер чува нашу кожу од штетног зрачења и опекотина.
Калијум и калцијум који се налазе у кајсијама чувају наше кости. Због свих витамина које кајсија поседује, даје се деци за бољи раст и развој.
Калијум помаже рад срчаних мишића, те је одлична за спречавање срчаних обољења. Добра је са смањење холестерола. Нормализује крвни притисак и препоручује се особама које пате од анемије.
Кајсије се конзумирају у различитим облицима, као џем, сок, компот. Често се производи као алкохолно пиће – ракија.
Када нису доступне свеже, кајсије можемо конзумирати и у сушеном облику.
Суве кајсије вам могу помоћи да смањите ниво стреса. Зато се препоручују као ужина на послу, ако свакодневнно доживљавате стрес и напетост. Чувају мишиће и надокнађују витамине који су нам потребни током дана.
Три, четири суве кајсије дневно чине чуда за крвну слику. Суве кајсије су одлична ужина и за спортисте и савршена замена за вештачке суплементе.
Семе кајсије је изузетно слатко и веома слично бадему. Ликер Амарето је ароматизован заправо екстрактом коштице кајсије.
Семе овог плода садржи Б17 витамин, који позитивно утиче на имуни систем и штити од малигних обољења.
Поред витамина Б, језгро кајсије садржи фосфор, гвожђе, магнезијум, незасићене масне киселине, биљна влакана, итд.
Поред тога што се ракија од кајсије у нашем народу првенствено користи као пиће, она се такође може користити као антисептик или облог у случају бола у грлу.
Како су кајсије сјајно воће за одржавање младоликог изгледа, помажу нам у стресним ситуацијама и дају нам енергију, имају сјане учинке за наше здравље, право је време да их потражимо на тезгама наших пијаца.