Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кајмак настао 3000 година пре Христа

Кајмак води порекло од једне врсте десерта који се правио у турском граду Афјон, који је иначе постао познат по својим рецептима за производњу ратлука и врсте густог крема који су правили чак 3000 година пре Христа.
Фото: WikimediaCommons/Milica Buha

У 17. веку, само у Истанбулу је постојало више од 40 продавница кајмака.

Реч kaymak потиче из средње Азије, а први познати писани подаци о овој речи пронађени су у књизи Махмуда ал-Касхгарија.

Познато је да се кајмак правио и у Европи, на Блиском истоку и у централној Азији. До данас, за разлику од Европљана који кајмак праве од крављег млека, мештани источних земаља користе бивоље млеко.

Занимљиво је да се у Турској кајмак традиционално служи за доручак у комбинацији са медом. Обавезан је део доручка на Блиском истоку, а становници Ирана и Ирака га користе за припрему једне врсте теста. У Авганистану се за доручак пије зелени чај, а уз њега се једе традиционално пециво под називом Naan на који се намаже кајмак.

На Балкану, кајмак се највише производи у брдским пределима, нарочито у Србији и Босни. Углавном се служи као предјело, али и као додатак другим јелима. Најпознатија комбинација је кајмак са лепињом, као и прилог пљескавицама и ћевапима.

Ако се нађете у некој од следећих земаља, а приједе вам се кајмак, ево како да га тражите:

– Kaylgmak – Монголија;

– Qaymaq – Ајербејџан;

– Qaymoq – Узбекистан;

– Kaйmak i kymak – Туркменистан;

– Qhaymaqh i sarshir – Иран;

– Gaimar i qaimar – Ирак;

Pire krompir je omiljeni prilog, ali verovatno ne znate da, prilikom njegove pripreme, pravite jednu veliku grešku

Преузмите андроид апликацију.