Почетна > Свет
Свет

Каиро: Египат и Сирија се договорили да ојачају сарадњу

Египат и Сирија договорили су се данас да ојачају сарадњу током прве званичне посете сиријског министра спољних послова Каиру за више од деценије.
Фото: Pixabay/shadyshaker

Сиријски министар иностраних послова Фејсал Мекдад загрлио је египатског колегу Самеха Шукрија када је стигао у посету Египту, пренео је Ројтерс.

„Министри су се договорили да интензивирају канале комуникације између две земље на различитим нивоима“, наводи се у саопштењу египатског министарства спољних послова.

Египат је такође поновио своју подршку за свеобухватно политичко решење сиријске кризе што је пре могуће и обећао помоћ Сирији у обнови после земљотреса у фебруару.

Египатски неименовани безбедносни извор рекао је за Ројтерс да је посета имала за циљ постављање корака за повратак Сирије у Арапску лигу уз посредовање Египта и Саудијске Арабије.

Арапска лига, са седиштем у Каиру, суспендовала је чланство Сирије 2011. године и многе арапске државе повукле су своје изасланике из Дамаска.

Поједине земље, укључујући САД и Катар, противе се обнављању веза са сиријским председником Башаром ал Асадом.

Кључне регионалне силе, укључујући Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате су, међутим, недавно наговестиле све већу отвореност према Дамаску.

Одлука турског парламента ступила на снагу, Финска може у НАТО

Преузмите андроид апликацију.