Мало је познато да жир, плод који током октобра можемо наћи у готово свакој листопадој шуми или у парковима, има изразита лековита својства која су одлична код најчешће болести савремене жене, штитне жлезде, али и анемије.
Од жира можете да направите напитак сличан кафи, који има лековито дејство на штитну жлезду. Треба да направите залиху млевеног жира и кувате по једну кашичицу, једном дневно за регулисање рада штитне жлезде.
Хемијском анализом утврђено је да пржен храстов жир доведен у прашкасто стање, у облику кафе, садржи доста минералних материја потребних људском организму.
Користи се као функционална храна, чијом се дужом употребом побољшава опште здравствено стање људског организма. То је ризница, првенствено, минерала који су, не само потребни, већ и неопходни људском организму.
Осим минерала присутни су масти, протеини, угљени хидрати и азот. Скоро све што је потребно за здраву храну.
Зрели жир се огули и самеље у блендеру. Пре припреме прво пропржите кашичицу млевеног жира, можете у истој џезви у којој ћете скувати кафу, а затим прелијте врелом водом, око 100 милилитара и кувајте 10 минута.
Једина разлика у односу на праву кафу јесте што овај напитак треба да процедите.
Можете додати шећера и млека. Иначе, кафа од жира побољшава крвну слику, односно лечи анемију. Смањује костобољу и бол у зглобовима, нарочито код жена након четрдесете године живота и код жена са менструалним проблемима.
Како изгледа савршена шминка за посао прочитајте овде.
Преузмите андроид апликацију.