Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кафа или зелени чај: Шта је здравије и који напитак ће нас дуже држати будним?

Кофеин је најраспрострањенији стимуланс у свету, а природно га има у кафи и чају, који су уједно и најчешћи извори кофеина у људској прехрани.
Фото: Unsplash/Cole Keiser

Ако упоредимо однос кофеина у кафи и чају, кафа садржи више од три пута кофеина него зелени чај. Шоља кафе од 240 милитара садржи 96 милиграма кофеина, док иста шоља зеленог чаја садржи 29 милиграма.

Кофеин има бројне благотворне учинке на здравље човека, а поред познатих учинака, смањује и ризик од деменције и других дегенеративних болести.

Препоручује се унос од 400 милиграма кофеина дневно сматра се сигурним за одрасле. Међутим, препоручена граница пада на 100 милиграма дневно за тинејџере.

Зелени чај и кафа имају бројне здравствене предности, укључујући висок садржај антиоксиданса, а помажу и у процесу мршављења.

Посебно су богата скупом антиоксиданса који се називају полифеноли. Они помажу и у контроли шећера у крви те здрављу срца.

Осим тога, зелени чај садржи аминокиселину под називом L-теанин која позитивно утиче на рад мозга повећавајући осећај смирене будности.

Ипак, постоје и неки недостаци ова два напитка. Наиме, превелик унос кофеина може довести до тескобе и смањеном потребом за сном. Уколико уносите више кофеина од препоручене дозе можете погоршати симптоме тескобе и несанице, али и поремећаја спавања.

Због тога би бољи избор за људе које пате од несанице или имају панични поремећај био зелени чај. Разлог је нижи садржај кофеина, али и због тога што садржи аминокиселину L-теанин која има умирујућа дејства. С друге стране, кафа би била прикладнији избор ако тражите већу будност или побољшану физичку активност.

Genijalan trik

Преузмите андроид апликацију.