Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Када су и зашто Нови Сад населили први Јевреји?

Миграције које су се дешавале у овом подручју често су биле под утицајем историјских околности и ратова. Како су људи пролазили кроз ове миграције, са собом су доносили своје јединствене културе, језике, религије, традиције и обичаје, спајајући их са постојећим.
Фото: WikimediaCommons/Bernard Picart

Поред културних доприноса, носили су са собом и своје животне приче, искуства и уверења.

Разнолике етничке заједнице које су се формирале као резултат ових миграција створиле су изванредан потенцијал за живахно и успешно развијање Новог Сада. Таква је и јеврејска заједница.

Захваљујући њиховим културним потребама, ове етничке заједнице стварале су духовно и материјално богатство, обликујући културни идентитет и суштину Новог Сада.
Фото: Градске инфо

Први Јевреји у тадашњи Петроварадински шанац досељавали су се из северних и западних покрајина Хабсбуршке Монархије, а 1739. године доселили су се Јевреји из Београда, након што је тај град пао у турске руке.

Када су Јеврејима дали рок да напусте центар града, додељено им је место у Јеврејској улици, где је пресељена и Синагога, заједно са гробљем.
Фото: Градске инфо

Јеврејска заједница била је мала и држала се по страни од свих политичких и друштвених дешавања у граду.

Већина новосадских Јевреја страдала је током Другог светског рата, а већина преживелих се касније иселила у Израел. Културно наслеђе новосадских Јевреја и данас је веома импозантно.

Novi Sad se gradi: Radovi na novom studentskom kulturnom centru privode se kraju (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.