Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Када следећи пут будете јели поморанџу, кору немојте бацати! Ево како да је искористите!

Сезона цитруса је стигла! Ускоро ће сваки дом бити преплављени свим врстама агрума попут поморанџе, лимуна и свих других доброта богатих витаминима. Сви волимо да уживамо у налету сочних укуса наранџе, али на крају одмах одбацимо кору.
Фото: Pixabay/NoName_13

Када следећи пут будете јели поморанџу, кору немојте бацати, јер се коре могу користити на много начина.

Предности коре

Наранџе су познате по свом богатом садржају витамина Ц, али мало људи зна да су оне богат извор витамина Ц заједно са пулпом и кором! Пошто су богате полифенолима, биљним једињењем, коре поморанџе су добре за борбу против хроничних болести као што су дијабетес и гојазност. Према истраживањима, кора има већи садржај полифенола од самог воћа!

Добра је за кожу

Висок садржај лимунске киселине присутне у кори плода је добар за осветљавање коже. Прављење праха од коре поморанџе код куће је врло једноставно и делује као одлично средство за сунчање јер природно улепшава кожу. Осушите мало коре на сунцу и мешајте их миксером док се кора не претвори у фини прах. Овај прах од коре поморанџе са јогуртом може се користити као крема за сунчање или као пилинг.

Освеживач собе

Уморни сте од вештачких освеживача соба и желите да пробате нешто природно? Већу количину коре поморанџе скувајте у врућој води и додајте ароматичне зачине. Ако имате мало ваниле у кухињи, ништа боље од тога! Нека одстоји на лаганој ватри. Ускоро ће мирис испунити вашу кућу. Можете чак и ставити на радијатор и цела кућа ће вам замирисати.

Stari pekarski trik: Dodajte jedan sastojak u hleb i on će biti svež i do tri dana, a ukus će vas oduševiti

Преузмите андроид апликацију.