Није свеједно који квасац користите приликом мешења хлеба.
Последњих дана много се прича о брашну и мешењу хлеба, а то значи да се кроз главу многих младих и старих домаћица провлачи питање везано за квасац.
Као неизоставан део за припрему пекарских производа, користи се сув или свежи квасац, али многи нису сигурни кад би који требало искористити.
Већина домаћица више воли свеж јер је од њега тесто мекше и издашније, а инстант квасцу, сувом, прибегава када је у журби.
Свежи квасац има рок трајања од две недеље и мора да се чува на хладном месту. Са друге стране, суви квасац има структуру праха, дужи рок трајања и може да се чува на собној температури.
А да ли је ово једина разлика када је реч о употреби ове две врсте квасца?
Свежи квасац је најбољи за рецепте који захтевају да се тесто више од једном премеси и добар је за она која се након припреме оставе на хладном да преноће. Ипак, изузетно се лако квари.
Осим тога, осетљив је приликом припреме. Ако температура воде пређе 45 степени Целзијусових, постоји велика вероватноћа да ћете га упропастити, односно да се неће активирати своја својства и учинити да тесто нарасте.
С друге стране, суви квасац је прилично стабилан и може да траје практично годинама у фрижидеру, а да не изгуби моц́ дизања. Мало је толерантнији на више температуре до 50 степени.
Добар је за припрему теста која се чувају у фрижидеру преко ноћи, најбољи је код оних који не треба да се премесе више од једног пута.
Када је реч о укусу, појединци тврде да хлеб има бољи и слаткастији укус уколико је замешен са свежим квасцем, иако већина сматра да се укус не разликује.
Преузмите андроид апликацију.