Ризик се повећава са годинама.
Након шесте деценије живота, многи постају свесни важности уноса протеина. Природни процес старења укључује смањење мишићне масе, али повећани унос протеина може помоћи у борби против овог проблема.
Нутрициониста Џесика Кординг сматра да свака намирница има своје место у уравнотеженој исхрани и да ниједну не треба потпуно избацити. Ипак, она препоручује ређе конзумирање једне врсте хране – прерађеног меса.
„Бројна истраживања показују да чак и умерена конзумација месних прерађевина, попут деликатесног меса, сланине, кобасица, виршли, сухомеснатих и димљених производа, повећава ризик од одређених врста рака, срчаних обољења и других здравствених проблема. Стога, ако особе у својим шездесетим још нису почеле да ограничавају унос ове хране, ово је право време за то“, изјавила је за Параде.
Прерађено месо садржи висок ниво засићених масти и натријума, што може повећати ризик од срчаних обољења.
Нутрициониста Ерин Палински-Вејд се слаже са Кординг, наглашавајући да би људи старији од 60 година требало да ограниче унос прерађеног меса са високим садржајем масти. Често конзумирање ове хране може повећати упалне процесе у организму, што даље може довести до хроничних здравствених стања.
„Прерађено месо често садржи висок ниво засићених масти и натријума, што може повећати ризик од срчаних обољења и повишеног крвног притиска, стања која постају учесталија са годинама. Многи прерађени месни производи су богати натријумом, што може бити проблематично за старије особе које можда треба да ограниче унос соли због хипертензије или других здравствених проблема“, објашњава она.
Иако исхрана богата прерађеним месом није здрава ни за кога, Палински-Вејд тврди да се ризик од кардиоваскуларних болести и високог крвног притиска повећава са годинама. Због тога је још важније смањити конзумацију хране која је повезана са повећањем ризика од ових здравствених стања, попут прерађеног меса.
Izbegnite katastrofu: Šta da radite ako vas zadesi poplava na putu ili vam voda uđe u automobil
Преузмите андроид апликацију.