Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Када је време да се дода со бебиној храни? Најбоље би било у овом узрасту

Први бебини оброци су с аспекта одраслих прилично безукусни, јер у њима нема главног састојка који ми додајемо јелима, а то је со.
Фото: Pexels/Yan Krukov

У том погледу со (натријум) је један од првих зачина о којима ће родитељи размишљати када пожеле да прошире спектар хране коју беба једе.

И мада то може изгледати као добра идеја, јер со даје храни бољи укус, прерано додавање соли може утицати на општу спремност беба да пробају нову храну. Из овог разлога, према савету педијатара пожељно је сачекати што више пре него што се со дода бебиној храни.

Узраст у ком је пожељно да со постане додатак бебиној храни

Прва бебина конкретна храна након мајчиног млека биће у форми пиреа. У овом периоду родитељи могу бити у искушењу да додају со у бебину кашу како би она била укуснија.

Међутим, заиста је потребно то одложити до њеног првог рођендана. Овај период омогућава беби да се упозна са правим укусом различитих намирница.

Осим тога, према речима стручњака бубрези бебе у периоду пре прве године нису још довољно развијени да би могли да филтрирају вишак соли, као што је случај са одраслима.

Превише соли у бебиној храни, као и прерано сољење хране може довести до оштећења бубрега.

Мала количина соли је неопходна у бебиној исхрани

Чињеница је међутим, да је мало соли неопходно у бебиној исхрани да би она била здрава. Али, количина соли би вас могла изненадити.

Од рођења до шестог месеца бебама је потребан 1 грам соли, који добијају путем мајчиног млека или формуле. Након прве године, у бебиној исхрани не би смело да буде више од 2 грама соли на дневном нивоу.

Храна са високим процентом соли у себи коју је неопходно избегавати

Обзиром да знате коју количину соли бебе могу да унесу у свој организам дневно, важно је да обратите пажњу на то шта нудите свом малишану, односно морали бисте да имате на уму која то храна у себи садржи висок проценат соли.

Намирнице попут крекера, вештачке супе, сланине, чипса, као и већине сосова и умака су оне које су препуне соли.

Алтернативе у односу на со, које могу побољшати укус бебине хране

Уместо соли постоје други зачини и биље које можете додати бебиној храни како би она била укуснија. Према речима педијатара дозвољени су цимет, каранфилић, шафран, босиљак, кумин и коријандер.

Da li su kokice zaista jedna od najzdravijih grickalica?

Преузмите андроид апликацију.