Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Када је у реду бити себичан? Шест ситуација када морате себи бити на првом месту

Постоје тренуци када себи морате бити приоритет у сваком смислу.
Фото: Pexels/Cottonbro studio

„Ако стално дајемо своје време и енергију другима, а да је нимало не посвећујемо себи, ризикујемо да постанемо толико исцрпљени да своје физичко, ментално и емоционално здравље доведемо у опасност“, објашњава терапеуткиња Мишел Фелдер.
Недостатак бриге о себи и сопственим потребама нам на дуже стазе исцрпљује капацитете да се заиста нађемо другима када им је то потребно. Терапет Мишел Фелдер каже да ако желимо да пружимо стрпљење, саосећање, љубазност и топлину другима, онда то прво морамо да дамо и себи.
Понекада нам је тешко да проценимо у којим ситуацијама је у реду да будемо мало “себични” и ставимо своје приоритете на прво место.

Сазнајте у којих 6 ситуација је себичност океј!

Већ неко време нисте имали ни тренутка за себе

Самоћа игра кључну улогу у нашем менталном здрављу. Омогућава лично истраживање, може подстаћи креативност и може нам помоћи да напунимо своје резервоаре енергије када много времена проводимо са другима. Ако већ дуже време нисте имали ни тренутак предаха и прилике да седнете сами са собом препорука је да то учините – направите прилику и изађите на “састанак” са собом. Тренуци које издвојите за себе ће вас напунити енергијом и спречити исцрпљивање и сагоревање.

Осећате да сте “сагорели” од дружења

Уживање у догађајима, дружењима и друштвеним везама је дивно. Међутим, претерано улагање у друштвене активности може довести до тога да осетимо бурн оут. Може да се деси да чешће изговарамо ДА и пристајемо на изласке и држења када то уопште не желимо. Када осетите да се све у вама буни при следећем позиву на неки догађај, дајте себи дозволу да љубазно али одучно одбијете.

На одмору сте

Дословна дефиниција одмора је „продужени период доколице и рекреације“. Какав год одмор да волите или себи можете да приуштите најважније је да за то време заиста одвојите посао од приватног живота.

Слободно време нам неће послужити ничему ако га заиста не искористимо за одмор. Сасвим је у реду да будете “себични” током две недеље у години и да исључите пословни телефон, не отварате мејлове и радите шта вам се ради.

Студија из 2018. показала је да чак и кратки одмори могу умањити ниво стреса. Учесници студије су приметили да су се после три дана осећали боље физички, имали бољи квалитет сна и побољшано расположење. Занимљиво је да су ове предности и даље биле присутне пет недеља касније.

Радите на неком циљу

Уобичајено да када радимо на неком циљу који је за нас важан имамо мало сужен фокус – сви наши ресурси усмерени су ка остварењу и реализацији онога што смо себи задали.

Можда ћемо мање времена посвећивати породици или партнеру или пријатељима. Можда имамо важан циљ да регулишемо неку здравствену тегобу и важно нам је да поставимо себе као приоритет у тој ситуацији.

Залагати се за своје емоционалне потребе је важан коракј ин а путу нашег личног развоја ка оснаживању. Ако оно што радимо нама помаже да будемо бољи и бољ, а друге не повређује, онда практикујемо “здраву дозу себичности”.

Прослављате свој успех

Једна од ситуација када је у реду бити мало себичан је и када прослављамо неки свој успех и велико достигнуће. Када искрено и без лажне скромности можемо да прославимо своје успехе ми показујемо своје истинско ангажовање у сопственом животу.
Оно што је занимљиво јесте да су нека истраживања откриле да прослављање сопствених успеха „наглас“ може имати позитиван утицај на друге.

Када навијате за себе, то даје другима дозволу да учине исто.

Суочавате се са животним изазовом

Тренуци изазова ће се дешавати током нашег живота, а то су тренуци када је практиковање неге о себи кључно за наше благостање. Ово није ограничено само на доживљавање губитка, улазак или излазак из везе, рођење деце или суочавање са дијагнозом или пролазак кроз друге значајне промене. Многе ситуације представљају животне изазове за људе и за свакога је то дубоко лично искуство.

Вежбање „себичности“ у овим тренуцима може изгледати као да смо се удаљили од наших одговорности, да се превише ослањамо на друге, да тражимо помоћ и да одвојамо превише времена за самоћу. Саопштите своје потребе и урадите оно што вам је потребно како бисте превазишли емоције као што су туга, свађа или фрустрација.

Evo ko sme, a ko ne sme da nam bude kum- Razna se verovanja vezuju za odbijanje kumstva

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке