Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Када је настала топла чоколада? Њени почеци сежу у далеку прошлост

Топла чоколадан нас асоцира на зиму, ушушканост и слаткоћу.
Фото: Pexels/Jill Wellington

Данас се сама чоколада најчешће повезује са штанглицама, али људи су точили и пијуцкали чоколаду много пре него што су почели да је обликују, оанко како је ми данас знамо.

Вековима пре проналаска чврстих чоколадних блокова, чоколада се конзумирала искључиво у течном облику. Древни предак вруће чоколаде датира хиљадама година уназад из културе Астека, Олмека и Маја данашњег Мексика и Централне Америке. Тада је то заправо био какао, а то пиће није било ни вруће, ни посебно чоколадно.

Реч чоколада вероватно потиче од астечке речи „caahuatl“ или мајанске речи „kocolatl“, што, грубо преведено, значи „горка вода“. Није позната тачна година, али се сматра да су око 500 година пре нове ере, Астеци и Маје почели да праве горак и зачињен чоколадни напитак, познат као чоколада, тако што су прво направили пасту од печених и млевених зрна какаоа, кукурузног брашна, чили паприке и зачина попут ваниле.

Затим би додавали воду и служили хладно. Још тада је постала веома популарна и ово пиће обожавале су масе. Ипак. чоколада се сматрала луксузом, а зрна какаа су носила посебну вредност. Астеци и Маје су их даривали у важним приликама или су их користили за куповину добара.

Почетком 1500-их, мексички цар Монтезума дао је чоколади даљу славу. Сматра се да је пио чоколаду из златних пехара, пре него што је посетио даме свог харема и тако покренуо дугогодишњу гласину да је чоколада афродизијак. Монтезума је био тај који је Ернана Кортеса – шпанског истраживача, упознао са чоколадом.

Док је Кортес био у посети Мексику да освоји цело царство Астека, он и цар су очигледно оставили по страни своје разлике и подигли чашу за колонизацију уз шољицу хладне чоколаде. Кортес се вратио у Шпанију са чамцем пуним какаоа и опремом за прављење чоколадног напитка, пише wхереyат.

Једном када су Шпанци открили чоколаду, пиће је брзо стигло до Швајцарске. У почетку су наставили да праве хладан и горак напитак, понекад додајући бибер, цимет, па чак и пиво или вино.

Ипак, до 1600-их, шећер је заменио чили, а напитак је заслађен и загрејан. Створена је врућа чоколада какву данас познајемо. Врућа чоколада се брзо проширила широм Европе и била је посебно популарна у Лондону, где је парирала чају као омиљеном напитку.

Šta nikako ne smete da propustite ako posetite Finsku

Преузмите андроид апликацију.