Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче Спорт

Када је најбоље време да дете упишете на хокеј и где то учинити у Новом Саду?

Један од најдинамичнијих спортова за тренирање свакако јесте хокеј на леду, а у Леденој дворани на Спенсу у Новом Саду, постоје чак два хокејашка клуба са школама хокеја, где можете уписати децу.
Фото: nsstars.hockey

Иако стереотип налаже да је хокеј на леду, искључиво мушки спорт, док је за девојчице искључиво намењено уметничко клизање, чињеница која потире овакво мишљење, јесте да конкретно у новосадском хокејашком клубу Војводина, има неколико девојчица, као и у остатку хокејашког света. Женски пол се итекако интересује за један од „грубљих“ спортова на леду.

У Новом Саду постоје два хокејашка клуба ХК Војводина и ХК НС Старс и оба клуба имају своје пионирске, кадетске и јуниорске селекције, са тим да ХК Војводина има и сениорску селекцију. Обе екипе одржавају тренинге у Леденој дворани Спенса.

Зашто треба да упишете децу на хокеј?
Фото: nsstars.hockey

Многи када помисле на хокеј на леду (поготово родитељи), помисле на грубу игру, познате „боди чекове“, туче на леду, избијање зуба… Међутим тренирање овог спорта на леду носи са собом многе здравствене бенифите.

Помаже у сагоревању масти и калорија:

Брзи темпо игре захтева велику потрошњу која помаже у сагоревању огромног броја калорија. Као и већина спортова, хокеј због свог интензитета поспешује одржавање здраве телесне тежине.

Развија кардиоваскуларни систем тела:

Енергија и снага потребна за хокеју помаже у развоју кардиоваскуларног система, који снабдева мишиће кисеоником. Пумпање довољних количина кисеоника помаже да се побољша дисање и ћелијска активност у телу.

Тренинг за читаво тело:

Тренирање хокеја је одличан начин да се развију мишићи ногу, као што су тетиве. Такође помаже у развоју трицепса, подлактица и мишића рамена.

Поспешује баланс и кординацију: 

У хокеју на леду, играчи морају да брзо реагују када додају и примају пакове који брзо путују по леду. Развијање ових вештина може довести до побољшања укупне равнотеже и агилности, а такође позитивно утиче на координацију руку и очију.

Развија способност за тимски рад:

Као и у осталим тимским спортовима, однос са саиграчима на терену утиче на сазревање детета и на његове одлуке, које су оријентисане циљевима тима. Тимски рад који се учи на колективним спортовима, служи и у даљем развоју деце кроз живот.

Треба напоменути да хокеј јесте контактни спорт, али да су играчи заштићени адекватном опремом, која ублажава тај контакт и спречава озбиљније повреде.

У ком узрасту треба да упишете дете на хокеј?

Лекари и стручњаци сматрају да је узраст од 5 година, право време да упишете децу на хокеј. У школе клизања могу се уписати и деца од 3 године, како би савладали клизање и са 5 година могли да започну са тренирањем такмичарског спорта као што је хокеј.

Тренер у хокејашком клубу Војводина Владан Дроздик, каже да је идеалан период за почетак тренирања код дечака у периоду од треће до седме године, док је код девојчица тај период нешто касније:

„У периоду од треће до седме године се развијају моторичке способности које су важне за бављење хокејом. После осме године се моторика слабије развија и теже је достићи ниво развоја, наспрам оне деце која су почела неколико година раније са тренинзима. Код девојчица није исти случај, јер се њихове моторичке способности развијају до 10. године“, објашњава Дроздик.

Он наводи да у њиховом клубу деца могу да се упишу на хокеј са 3 и по, четири године, као и да најстарији узраст деце коју примају као почетнике, јесу деца од осам година, због превелике заинтересованости и гужве у млађим селекцијама.

Stanite na led sa hokejašima Vojvodine i doživite dramu iz prvog lica (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.