Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кад се користи глатко, а кад оштро брашно?

Визуелно, разлика између глатког и оштрог брашна је скоро па једва приметна, али ипак морате користити одређену врсту да бисте на крају били задовољни резултатом.
Фото: Pixabay/VugarAhmadov

Иако је лишено већине витамина и минерала, пшенично брашно у глатком или оштром облику идеално је за печење. Глатко брашно се користи за развучено тесто за пите од бундеве, сира и савијача, као и за припрему хлеба и пецива и лиснатог теста. Оштро брашно је, пак, идеално за припрему њока, пецива и колача или поховање.

И док су за већину врста теста или дезерта постављена јасна правила о томе какво се пшенично брашно користи, око палачинки још увек постоје полемике. У овом случају, изгледа да свако има свој рецепт и неки кажу да је боље користити глатко, а други оштро брашно.

Ако нисте сигурни коју врсту брашна да користите, покушајте да експериментишете са пола глатким, а пола оштрим док не пронађете формулу која вам одговара.
Оштро брашно се користи за прављење:
  • колача
  • њока
  • медењака
  • поховање
  • палачинке
  • коре за торте
  • кексиће
  • принцес крофне
  • профитероли
  • еклери
  • за запршке варива и сосова
Глатко брашно се користи за прављење:
  • хлеба
  • лепиња
  • савијачи
  • крофне
  • тестенина
  • мафини
  • пите

Zbog tri greške koje pravimo, kajgana postane suva i gumenasta

Преузмите андроид апликацију.