Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кад се бирају гушћи и кремастији производи, а кад лагане креме

Како бисте правило хидрирали кожу, важно је да користите препарате намењене вашем типу коже. Приликом куповине саветује се да добро проучите састав, јер различити састојци могу да надраже кожу.
Фото: Pexels/Antoni Shkraba

Као главни кривац за иритацију и зачепљење пора наводе се синтетски мириси који су чести састојак бројних производа, попут хидратантне креме, млека за чишћење, тоника, ружева, пудера. Они заправо не би требало ни да имају мирис.

Хемикалије у таквим вештачким мирисима углавном нису наведене на декларацијама, а проблематично је то што могу да ометају хормонске активности и узроковати упалу и иритације, попут пецкања, свраба или перутања коже. Тако ће само појачати оксидативну штету, а све то води убрзаном старењу коже.

Повезују се и са повећаним ризиком од озбиљних стања, попут астме и рака. Што се тиче директног утицаја, такви састојци могу и да блокирају мале отворе у кожи који су повезани са лојним жлездама, подстичући раст бактерија које доводе до пликова.

Зато је важно да изаберете хидратантни производ на ком је наведено да припада комедогеној козметици, ондосно да је производ некомедоген. То значи да не зачепљује поре, и ово посебно важи за оне са маснијом типом коже, склоном акнама.

Најбоља хидратација по типу коже

Осим тога, особе са масном кожом и кожом која је склона акнама требало би да бирају производе на бази воде и без уља, а не креме. Креме су ипак најбоље за сув тип коже, јер ће због густоће дуже остати на њој и дубље деловати, спречавајући исушивање.

Нормалан или мешовити тип коже има већи избор, али ако ипак помало нагиње сувоћи, боље да изаберете гушће и кремастије производе. У случају да је кожа маснија, гелови и креме на бази воде, идеалан је избор.

За особе са осетљивом кожом, важно је да изаберете производ без мириса, парабена и осталих иританса.

Свакако, пре саме употребе нових производа, како бисте их тестирали, нанесите их на кожу унутрашње стране подлактице. Ако након 24 до 48 сати нема реакција, производ можете ставити на лице.

Dijeta za ojačavanje metabolizma: Ovaj čaj idealan, a evo šta bi trebalo da jedemo od mesa

Преузмите андроид апликацију.