Почетна > Бизнис
Бизнис

Кад је мушкарац имао три жене – којој припада породична пензија?

Ко све има право да наследи породичну пензију? Да ли само венчана и невенчана супруга или и други емотивни партнер с којим преминули има децу а са којима није живео?
Фото: Unsplash/estherann

Управо је то био повод да се редакцији јави мајка младе жене која је била тајни емотивни партнер покојног, са којим има дете. Проблем јe, међутим, што дете носи мајчино презиме, јeр покојник није хтео да се зна за ову његову везу, али је за живота помагао и мајку и дете.

Мајка каже да не зна да ли је сада потребно доказивати очинство, или је довољно да се и њена ћерка појави на оставинској расправи и да се тада обелодани да је покојник и са њом имао дете, па шта суд каже. На питање колика је та пензија, каже око 49.000 динара.

Упитани каква су, дакле, права на породичну пензију кад има више жена и деце за које се није знало, у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) кажу да право на породичну пензију могу остварити супружник и ванбрачни партнер уколико су брак, односно ванбрачна заједница трајали најмање три године.

Постојање ванбрачне заједнице утврђује се у ванпарничном поступку, или ако са умрлим има заједничко дете, и то ако испуњава законом прописане услове.

Брак је сметња за утврђивање постојања ванбрачне заједнице, што значи да би у конкретном случају брачни друг имао право на породичну пензију ако испуњава услове прописане Законом о пензијском и инвалидском осигурању. То значи да мора да има навршен број година да би могла да наследи пензију од преминулог супруга и обрнуто.

Право на породичну пензију имају деца рођена у браку или ван брака или усвојена, пасторчад коју је осигураник, односно корисник права издржавао, унучад, браћа и сестре и друга деца без родитеља, односно деца која имају једног или оба родитеља који су потпуно неспособни за рад, а коју је осигураник, односно корисник права издржавао, истичу у Фонду ПИО.

Ако испуњавају услове прописане Законом о пензијском и инвалидском осигурању, право на породичну пензију, у конкретном случају, могу остварити деца рођена у браку или ван брака, под условом да је ванбрачно дете признато, односно да се утврди очинство.

Ванбрачни партнер нема право на породичну пензију, јер постоји брак.

У овом случају где, дакле, постоје три жене – она са којом је покојник званично био у браку и има дете може да наследи пензију ако има довољно година старости. Ако не, пензију ће наследити дете.

У случају друге жене с којом је био у ванбрачној вези и чије је дете признао, млађи наследник ће имати право на породичну пензију, док у случају трећег емотивног тајног партнера, чије дете не носи очево презиме, нико неће моћи да оствари право на пензију док се не докаже да је покојник стварно био отац.

Nemački sud sprečio prebacivanje neiskorišćenih milijardi u budžet

Преузмите андроид апликацију.