Иако га у пракси најчешће перемо јер паковање пиринча може да садржи ситне нечистоће које је потребно уклонити пре кувања, мишљења су подељена.
Заговорници прања пиринча пре кувања то раде како би уклонили нечистоће са површине, али и да им јело не буде гумено и лепљиво.
С друге стране, они који не перу пиринач пре кувања, тврде да вода не уклања само нечистоће, већ и укус пиринча.
Кад треба да се пере пиринач
Искусни кулинари тврде да пиринач не треба прати када планирате да кувате рижото, јер ћете тако испрати скроб који јелу даје кремасту структуру. Пиринач је препоручљиво опрати када га купујете на велико или приметите да је пиринач веома бео.
У производњи се житарице понекад мешају са млевеним пиринчаним брашном, глукозом или сличним додацима како би производ био што белији.
Не заборавите да је довољно једном или два пута опрати пиринач пре кувања. Вода у којој се кувао пиринач никада неће бити потпуно чиста.
Преузмите андроид апликацију.