Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Кабина на Штранду је статусни симбол Новосађана!

Чули сте да се наши суграђани често умеју међусобно поделити на “староседеоце“ и на “дођоше“, али ништа јасније не дели Новосађане на ове или оне, као поседовање кабине на Штранду.
Фото: Градске инфо

Да! Поседовање кабине на Штранду је посебан статусни симбол становника Новог Сада.

Ради се о малој зиданој кабини са дрвеним вратима у коју на први поглед не може стати пуно ствари, међутим, уколико ову констатацију изнесете пред искусним штрандарошима, једино на шта можете наићи је неслагање.

Кабине које се могу закупити имају две величине, међутим, просечном Новосађанину није толико битно колика је кабина коју поседује, битно је да може да се похвали са тиме да је поносни власник исте.

Колика год била, у њу ће сигурно стати основна штрандарошка опрема попут пластичног стола, столица, лежаљке и наравно табле за шах.

Разлика у цени заиста није велика. За малу кабину потребно је издвојити 15.000 динара, а за велику 20.000 динара.

Иако закупци кабина обнављају своје уговоре из године у годину, до кабине је готово немогуће доћи, јер они који су пре тридесетак година имали среће да своје име упишу на листу поносних закупаца никако не желе да се одрекну ове привилегије.

Привилеговани становници нашег града почињу да користе погодност кабине од самог почетка сезоне купања.
Фото: Градске инфо
Не бирните, њих ћете веома лако препознати. Ради о бакама и декама са веома лепом и тамном бојом тена на којој им завидимо, иако обично седе у дебелом ‘ладу!

Постоји толико сјајних разлога због којих је имати кабину на Штранду најбоља ствар која може да вам се деси у току једног лета.

Власиници кабина, рецимо, уопште не морају да трче кући на ручак и прекидају своје уживање на сунцу. Ни не знате колико је укусан бећар паприкаш када се уз добро друштво спреми на брзака испред кабине.

Стари Новосађани ће вам, уколико их питате, рећи све најлепше о палачинкама, пици и мекикама које овде можете пазарити, али ће се ипак сложити да је једини прави ручак онај што се једе “на кашику“.

После ручка се, дакако, ваља засладити. Прави избор јесу кутије са сладоледом на којима обично раде средњошколци који желе да зараде “неки динар“ преко лета. Њима, иако то нигде не пише, власници кабина обавезно оставе бакшиш.

Имати кабину на Штранду прави је комфор! Читати књигу на удобној лежаљци, уз шољицу домаће кафе много је удобније него то чинити на трави, или врелом песку.
Фото: Градске инфо

Међутим, права је мистерија како доћи у посед ове кућице, а неки би чак рекли да је то “немогућа мисија“ јер се закуп кабине посматра као део породичног наслеђа кога се нико неће одрећи тако лако.

Има и упорних, који годинама чекају на своју прилику да аплицирају, те да је изнајме. Они кажу да би им овај малени простор обезбедио доста безбрижнији одмор на најлепшој новосадској плажи без бојазни да ли ће неко од посетилаца бацити око на њихове ствари.

Једно је сигурно, сви који лети имају своју кабину на Штранду, тамо се осећају као код куће и свима осталима стварају исту такву слику, а то је оно што Новосађане чини посебним.

Gari jesi za picigen?

 

Преузмите андроид апликацију.