Почетна > Свет
Свет

Јужна Кореја: Вођа опозиције оптужен за корупцију

Тужилаштво централне области Сеула подигло је данас оптужницу против лидера главне јужнокорејске опозиционе Демократске странке (ДС) Ли Џае-мијунга због корупције, подмићивања и сукоба интереса.
Фото: Unsplash/nardly

Према оптужници, Ли Џае-мијунг је приликом вршења дужност функције градоначелника Сеонгама, између 2010. и 2018. године, оштетио градску касу за 348 милиона евра, тиме што је склапао неповољне уговоре са грађевинским фирмама укљученим у пројекат Даеџанг-донг, преноси Јонхап.

Вођа опозиције је поред тога оптужен за „цурење“ тајних информација из градске владе, од којих су профитирале фирме укључене у пројекте Даеџанг-донг и Вирије.

Ове фирме, које се баве изградњом луксузних стамбених комплекса, на основу поверљивих информација стекле су добит од 574 милиона евра, наводи јужнокорејска агенција.

Тужилаштво је раније тражило да суд изда налог за хапшење Ли Џае-мијунга, али парламент Јужне Кореје, у коме има већину опозициона странка ДС, одбио је овај предлог.

Ли Џае-мијунг, који је прошле године тесно изгубио на председничким изборима од садашњег председника Јон Сук-јеола, изјавио је да „уопште није изненађен“ оптужницом и сматра да је у питању покушај владе да одстрани „политичког непријатеља.“

Вођа јужнокорејске опозиције је одбацио све оптужбе и верује да ће доказати своју невиност пред судом, закључује Јонхап.

Шојгу: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника

Преузмите андроид апликацију.