Почетна > Свет
Свет

Јужна Кореја: Протест против плана Јапана да испусти воду из нуклеарке Фукушима

Стотине јужнокорејских активиста окупило се данас у центру Сеула у знак протеста против плана Јапана да испусти пречишћену радиоактивну воду из нуклеарне електране Фукушима у океан.
Фото: Wikimediacommons/IAEA Imagebank

Јапански дневни лист „Асахи Шимбун“ објавио је раније ове недеље да Јапан планира да почне да испушта воду у океан већ крајем августа, позивајући се на неименоване изворе из владе, пренео је Ројтерс.

„Ако се испусти, радиоактивне супстанце садржане у контаминираној води ће на крају уништити екосистем у океану“, рекао је Чои Киоунгсок из активистичке групе Корејска радиоактивна стража, која је организовала протест.

Он је истакао да се окупљени противе јер верују да море не служи само јапанској влади, већ је ту за све њих и за човечанство.

На стотине демонстраната имали су транспаренте на којима је писало „Држите их на копну“ и „Заштитите Тихи океан!“, певали су песме и слушали организаторе митинга.

Јапанска нуклеарна агенција је прошлог месеца дала одобрење оператору фабрике Токио електрик пауер да почне да испушта пречишћену радиоактивну воду из нуклеарне електране Фукушима у океан.

Јапан и Међународна агенција за нуклеарну енергију су саопштили да је то безбедно, али се оближње земље плаше да би могло доћи до контаминације хране.

Pariz: Ajfelova kula i predvorje evakuisani nakon dojave o bombi

 

Преузмите андроид апликацију.