Почетна > Свет
Свет

Јужна Кореја не планира сопствено нуклеарно оружје

Јужнокорејски председник Јун Сук Јол сопштио је данас да Сеул не планира сопствено нуклеарно одвраћање, суочен са растућим нуклеарним претњама Северне Кореје, и позвао је Пјонгјанг да се врати дијалогу и денуклеаризацији коју би пратиле економске користи, преноси АП.
Фото: Unsplash/nardly

Јун је на конференцији за новинаре рекао да Јужна Кореја не жели политичке промене у Северној Кореји које би биле наметнуте силом и позвао је на дипломатију у циљу изградње одрживог мира између две државе, у тренутку када постоје тензије око убрзаног програма наоружавања Пјонгјанга.

Његова изјава уследила је неколико дана након што је предложио „храбри“ пакет економске помоћи Северној Кореји ако одустане од свог програма нуклеарног оружја, и избегао да притом оштро критикује Пјонгјанг који је запретио „смртоносном“ одмаздом због избијања ковида-19, за коју је окривио Сеул.

Тензије би могле додатно да порасту следеће недеље пошто САД и Јужна Кореја започињу своју највећу здружену војну вежбу последњих година са циљем супротстављања претњи Северне Кореје, која такве маневре назива пробом инвазије и често на њих одговара ракетним тестовима или другим провокацијама, наводи АП.

Brazil: Počela predsednička kampanja, Da Silva u prednosti

Преузмите андроид апликацију.