Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Јутарње навике које вам могу помоћи код губитка килограма

Сви знамо да је за мршавјење од важног значаја шта једемо и колико смо физички активни током дана, али постоји неколико специфичних јутарњих ритуала који вас могу довести до губитка килограма.
Фото: Pexels/Kampus production

Многа истаживања потврдила су да су људи који свесно устају раније срећнији, а студија објављена у часопису Емотион из 2012. године истакла је да јутарњи типови имају веће шансе да живе дуже и буду виткији.

Људи би требало да вежбају ујутру како би достигли већу продуктивност и смањили препреке у обављању свакодневних обавеза, а ове јутарње рутине могу вас довести од губитка килограма.

Доручак пун протеина

Требало би да осигурате да ваш доручак буде испуњен оптималном количином протеина. Вашем телу је потребно више времена да пробави протеине него угљене хидрате или масноће, па вас овакви оброци одржавају ситима неколико сати. Осим тога, протеини помажу у контроли апетита, као и у равнотежи шећера у крви.

Кафа

Кофеин заправо може вашој јутарњој рутини дати подстицај за сагоревање масти. Једна студија, објављена 2019. године у часопису ‌Scientific Reports‌, открила је да је испијање једне шоље кафе довољно за подстицање такозваног смеђег масног ткива које игра улогу и помаже телу да брже сагорева калорије.

Вежбање

Вежбање ујутру могло би вам помоћи да брже изгубите килограме. Рано кретање доводи до мањег уноса калорија током дана, као и до значајније промене у тежини. Лекар Адамс наводи да је јутарње вежбање значајно за контролу апетита, унос калорија и губитак тежине.

Шетња

Кретање на отвореном, чак и само неколико минута ходања рано ујутру, може бити корисно из другог разлога. Студија из 2014. године у ‌ПЛоС Оне‌ открила је да промене у времену излагања светлу могу побољшати метаболизам и регулацију тежине.

Поред тога, провођење времена на отвореном ујутру такође ће повећати вашу изложеност витамину Д, нутријенту који недостаје већини становништва.

Jesenji napitak koji će vas ugrejati: Idealan za kišne dane i savršenog ukusa

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке