Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Јутарња кафа штити срце и смањује ризик од смртности за 16 одсто: Ево зашто је важно у које време пијете кафу

Научници тврде да није важно само да ли пијемо кафу или колико кафа дневно попијемо, већ је много важније доба дана када пијемо кафу.
Фото: Pexels/kaboompics

Јутарња кафа показала се као бољи заштитиник срца и чувар од кардиоваскуларних болести у односу на све остале шољице црног напитка које се испијају током дана. Према истраживању објављеном у European Heart Journal, људи који пију кафу ујутру имају мањи ризик од смрти изазване кардиоваскуларним болестима и нижи укупни ризик од смртности у поређењу са онима који пију кафу током целог дана.

Кафа смањује ризик од неких хроничних болести

Истраживање је водио др Lu Qi, председавајући HCA Regents и професор на Тулане Университy, који подсећа да досадашња истраживања показују да испијање кафе не повећава ризик од кардиоваскуларних болести, а изгледа да смањује ризик од неких хроничних болести, као што је дијабетес типа 2.

– С обзиром на ефекте које кофеин има на наша тела, желео сам да видим да ли доба дана, када пијемо кафу, утиче на здравље срца – истиче др Qi.
Студија је укључила 40.725 одраслих особа, које су учествовале у америчкој националној анкети о здрављу и исхрани (NHANES) између 1999. и 2018. године. У оквиру ове студије, учесници су се изајшњавали о врсти хране и пића које су конзумирали дневно, укључујући и да ли су пили кафу, колико и када. Истраживање је такође укључило подгрупу од 1.463 особе од којих је затражено да попуне детаљан дневник хране и пића за целу недељу. Истраживачи су успели да упореде ове информације са подацима о смрти и узроку смрти у периоду од 9 до 10 година.

Јутарња кафа за 16 одсто смањује ризик од смртности

Око 36 одсто људи у студији пили су јутарњу кафу, што значи да су примарно пили кафу пре подне, 16 процената њих је пило кафу током целог дана (ујутро, поподне и увече), а 48 одсто испитаних нису пили кафу. У поређењу са људима који нису пили кафу, они који пију јутарњу кафу имали су 16 одсто мање шансе да умру од било ког узрока и 31 проценат мање шансе да умру од кардиоваскуларних болести. Међутим, није дошло до смањења ризика за оне који пију кафу током целог дана у поређењу са онима који не пију кафу.

– Ово је прва студија која тестира временске обрасце испијања кафе и здравствене резултате. Наши налази показују да није важно само да ли пијете кафу или колико пијете, већ је важно доба дана када пијете кафу. Ми обично не дајемо савете о времену у нашим смерницама за исхрану, али би можда требало да размишљамо о томе у будућности. Студија нам не говори зашто испијање кафе ујутру смањује ризик од смрти од кардиоваскуларних болести. Могуће објашњење је да конзумирање кафе поподне или увече може пореметити циркадијалне ритмове и нивое хормона као што је мелатонин. А то, заузврат, доводи до промена у кардиоваскуларним факторима ризика као што су упални процеси и крвни притисак – наглашава др Qi.

Зашто је јутарња кафа „здравија“, односно зашто је важно доба дана када се пије кафа?

– Зашто би доба дана испијања кафе било важно? У јутарњим сатима обично долази до значајног повећања симпатичке активности док се будимо и устајемо из кревета. Тај ефекат нестаје током дана и достиже најнижи ниво током спавања. Могуће је да испијање кафе поподне или увече ремети циркадијални ритам симпатичке активности – истичу аутори.

Научници потврђују да многи људи, који пију кафу током целог дана, пате од поремећаја сна. У овом контексту, занимљиво је да кафа потискује мелатонин, важан посредник у мозгу који изазива сан.
– Све у свему, сада морамо да прихватимо значајне доказе да ће испијање кафе, посебно у јутарњим сатима, вероватно бити здравиије. Дакле, пијте кафу, али то радите ујутру – саветују научници.

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке