Почетна > Свет
Свет

Јусаф: Шкотској је потребна независност више него икада раније

Шкотској је потребна независност више него икада раније, изјавио је данас новоизабрани председник владајуће Шкотске националне партије (СНП) Хумза Јусаф, обећавајући победу над онима који су се противили одвајању од Уједињеног Краљевства.
Фото: Танјуг/Andrew Milligan

„Народу Шкотске је сада више него икада раније потребна независност и ми ћемо бити генерација која доноси независност за Шкотску“, рекао је Јусаф у говору након што је објављено да је изабран за председника СНП-а, пренео је Ројтерс.

Јусаф је као своје циљеве навео поновно покретање референдума за независност и решавање економске кризе.

Новоизабрани лидер је навео да Велика Британија нема право вета на закон о родној реформи Шкотске, обећавајући да ће оспорити потез Лондона да блокира закон који олакшава људима да промене пол.

Британска влада је донела планове за блокирање шкотског закона о реформи признавања полова који је усвојио шкотски парламент.

СНП је изабрала данас Јусафа за председника странке после жестоке борбе која је разоткрила дубоке поделе у странци у вези са политиком и заустављеном кампањом за независност.
Фото: Танјуг/Andrew Milligan

Британска агенција преноси да Јусаф преузима странку са најважнијим циљем да оконча три века дугу унију Шкотске са Енглеском.

Јусаф, 37-годишњи муслиман, наследиће на тој функцији Никол Стерџен која је поднела оставку у фебруару, а најављено је да ће се о његовом избору за премијера сутра изјашњавати парламент.

Стерџен је потврдила да подноси оставку на место премијерке Шкотске после осам година на тој позицији. Јусаф је победио после кампање у којој су се три кандидата углавном међусобно критиковала и упућивала личне критике.

Јусаф је освојио 24.336 гласова одборника СНП-а у првом колу, док је његова главна ривалка шкотска министарка финансија Кејт Форбс била друга са 20.559 гласова.

Аш Реган, која је напустила владу због њеног противљења предложеним променама у вези са трансродним особама, била је трећа са 5.599 гласова.

Ројтерс наводи да је јединство СНП-а разбијено због различитих ставова о томе како организовати други референдум о независности Шкотске и који је најбољи начин за спровођење друштвених реформи, као што су права трансродних особа.

Не постоји договор о стратегији како да се форсира одржавање новог референдума, што је један од разлога због којих је Стерџен поднела оставку.

Ćerka Elona Maska dobila novo i ništa manje čudno ime

Преузмите андроид апликацију.