Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Јунад и говедина крећу за Албанију

У другој половини марта требало би да крене домаћи извоз живе јунади и говеђег меса за Албанију.
Фото: Unsplash/Daniel Quiceno M

Наиме, договор о томе постигнут је између Индустрије меса „Казази“ из Драча и Удружења „Агропрофит“ из Новог Сада, пише новосадски Дневник.

Кланичари из Албаније, саопштио је „Агропрофит“, обишли су више фарми у Србији. Задовољни су понудом, оценивши је као најбољу у региону, па се овдашњи товљачи надају да ће спрам робе добити и добру цену.

Председник Удружења Чедо Кецо за Дневник је казао да би килограм живе ваге јунади могао бити између 2,65 и 2,8 евра.

„То је мало виша цена у односу на регион, али по квалитету домаћа јунад не могу да се пореде са грлима из окружења“, навео је Кецо.

Извоз би повећао број грла

Пословни аражман „Агропрофита“ и Индустрије меса у Драчу наишао је на интересовање овдашњих газдинстава која очекују да се оствари и извоз јунади млечних раса, док у Удружењу саопштавају да ће и то бити омогућено током овог лета.

Власник највеће фарме шаролеа у региону – у Гунарошу код Бачке Тополе Тибор Берза, казао је да је извоз за Албанију значајан за обе стране, товљаче и за „Агропрофит“.

„Циљ нам је да имамо тов за познатог купца“, казао је Берза и дадао да уколико би се ускоро отворило тржиште Грчке и Либана, сви који имају квалитетну јунад проширили би посао.

Почетак извоза очекује се у другој половини марта јер је потребно да Удружење одабере поузданог извозника и кланичара јер се као непрофитабилна организација не бави таквим пословима.

Плаћање живе јунади и меса је пре испоруке, а почеће извозом 40-60 јунади недељно. На старту овог извозног аражмана са Албанијом, учествују чланови Производне групе у Удружењу „Агропрофит“, који тренутно у тову имају око 4.100 јунади.

„Извесно је да сада имамо јунади да сваке недеље за Албанију оде од 40 до 60 грла, а видећемо докле ће то трајати јер није свих 4.100 јунади достигло тежину и спремно за извоз“, рекао је Кецо.

Он наводи да би у извоз недељно могло да оде до Драча и од пет до десет тона домаће говедине, мада „Агропрофит“ није баш вољан да се говедина продаје напољу.

„Против смо клања крава све док могу да служе за приплод“, навео је Кецо.

По речима Кеца, укупне потребе Албаније за јунећим месом се крећу око 30.000 јунади годишње.

„Међутим, њихова кланична индустрија, због ниског стандарда потрошача, нуди највише говеђег меса на тамошњем тржишту. Развојем туризма уз море у Албанији, међу хотелијерима је све веће интересовање за квалитетну јунад и лагеровање ове робе па ту видимо нашу шансу“, казао је председник Удружења „Агропрофит“ Чедо Кецо и навео да би у Драч могли месечно да извеземо око 40 тона јунетине.

Удружење „Агропрофит“ је ових дана спровело и детаљну анализу трошкова това и утицај најновијег повећања цена житарица на цену јунади, а сагледане су и хранидбене залихе фармера.

„У овом часу Удружење предлаже одгајивачима да ако имају залиха хране од прошле године не продају говеда док се раст цена житарица не заустави. Ова пауза у продаји биће корисна да се провери са којом продајном ценом се могу покрити трошкови улагања и набавке телади. Најлошија варијанта је када се утовљено јуне прода, а фармер нема новац да обнови тов.


Visoka cena pšenice ne može nadoknaditi cenu setve

Преузмите андроид апликацију.